Ingezonden persbericht


Joris Luyendijk Nieuwspoort-rapporteur 2010

Lubbers houdt derde
Kees Lunshoflezing

DEN HAAG - Oud-premier dr R.F.M. (Ruud) Lubbers houdt op 17 november dit jaar in Nieuwspoort de derde Kees Lunshoflezing. De journalist Joris Luyendijk is in 2010 Nieuwspoort-rapporteur.

Lubbers zal zijn lezing toespitsen op een preambule voor de (te vernieuwen) Grondwet. Eind vorig jaar formuleerde hij hiervoor een slotpassage: 'Te midden van een schitterende verscheidenheid van culturen en levensvormen maken wij deel uit van één wereldwijde gemeenschap van volkeren en weten wij ons lotsverbonden met al wat op de Aarde leeft'.(1)

Lubbers (CDA), premier tussen 1982 en 1994, was onder andere hoogleraar globalisering aan de Universiteit van Tilburg en visiting professor aan de Kennedy-School for Government (1995-2001), co-founder van het Handvest van de Aarde, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (2001-2005), lid van de Club van Rome en eerste voorzitter van de Worldconnectors.

Na afloop van de Lunshoflezing gaat Lubbers met aanwezigen in debat. Hij doet dat onder leiding van Nieuwspoort-voorzitter Max van Weezel. Eerder hielden mr A.W.H. (Arthur) Docters van Leeuwen en Tweede Kamervoorzitter G.A. (Gerdi) Verbeet de Lunshoflezing.

Duurzaamheid en Verscheidenheid
In de beoogde preambule staan als nieuwe begrippen wereldwijde verbondenheid, duurzaamheid en verscheidenheid centraal. Luyendijk zal zich als Nieuwspoort-rapporteur richten op de verhouding tussen besluit- en beeldvorming over duurzaamheid. De journalist geeft later dit jaar een masterclass op basis van zijn bevindingen in het politiek-publicitaire complex van Den Haag. Op de bijeenkomst voor de Lunshoflezing zal hij bovendien een gastcolumn uitspreken.

Luyendijk verwierf vooral bekendheid als auteur van Het Zijn Net Mensen. Hij is nu onder andere zelfbenoemd correspondent Elektrische Auto's & Nieuwe Journalistiek voor NRC Handelsblad. Als correspondent richtte hij de e-car scriptieprijs (E12.000) op voor de beste scriptie over elektrische auto's.

Luyendijk treedt als Nieuwspoort-rapporteur in het voetspoor van de Leidse emeritus hoogleraar politieke wetenschap en rechtsfilosofie, dr H.R. (Herman) van Gunsteren. Van Gunsteren was vorig jaar de eerste Nieuwspoort-rapporteur. Hij en Cox Habbema publiceerden hun observaties in PERSPECTIEF op het politiek-publicitair complex in 2009. Ook Luyendijk zal als Nieuwspoort-rapporteur een publicatie verzorgen.



Ingezonden persbericht