Ingezonden persbericht


DE BALIE PERSBERICHT

Databeest en Cookiemonster in Informatieland

Een publiek debat over databases, informatiehonger en digitale autonomie. woensdag 17 november, 20.30 uur / toegang gratis

Leidt het elektronisch kinddossier tot minder kindermishandeling? Kan de OV-chipkaart veiliger? Wat doen bedrijven met de klantgegevens die ze op internet verzamelen? Computersystemen slaan steeds meer gegevens over ons op. Overheden en bedrijven maken daarvan gebruik om de efficiëntie te verhogen of de communicatie te verbeteren. Maar er kleven ook allerlei risico's aan. Doen databases wat ze moeten doen? Hoe betrouwbaar zijn de gegevens? En wat kun je doen om een fout in je gegevens of risicoprofiel te herstellen?

Tijdens het debat Databeest en Cookiemonster in Informatieland gaan Tweede Kamerleden, ICT-deskundigen en betrokkenen uit de praktijk met elkaar en de zaal in discussie over databases, informatiehonger en digitale autonomie. Het elektronisch kinddossier, klantenprofielen op internet en 'de vergeten burger' staan hierbij centraal. Geert Munnichs van het Rathenau Instituut trapt het debat af. Hij presenteert het zojuist voltooide rapport Databases: Over ICT-beloftes, informatiehonger en digitale autonomie . Daarna volgt een discussie over het elektronisch kinddossier met Brigitte van der Burg (Tweede Kamerlid VVD), Jos Lamé (directeur Riagg Rijnmond) en Jo Hermanns (hoogleraar Opvoedkunde, UvA). Na een korte pauze is er een tweede discussieronde over digitale klantprofielen met Sharon Gesthuizen (Tweede Kamerlid SP), Mireille Hildebrandt (UHD Rechtstheorie, EUR) en Vincent van Hunnik (Marketing director Human Inference). Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging, RU) en Henk Bosma (ex-PinkRoccade) zullen aan beide discussierondes meedoen. De moderatie van deze avond ligt in handen van Anouschka Laheij.

Rapport Databases ­ Over ICT-beloftes, informatiehonger en digitale autonomie In dit rapport formuleert het Rathenau Instituut aan de hand van zes casestudies aanbevelingen voor een doordacht ontwerp en gebruik van digitale informatiesystemen. Naast het elektronisch kinddossier en klantenprofielen op internet, gaat het rapport in op de OV-chipkaart en de kilometerheffing, het elektronisch patiëntendossier, het Schengen Informatie Systeem en de gemeentelijke basisadministratie. Belangrijke conclusies zijn dat de beveiliging en de betrouwbaarheid van opgeslagen data meer aandacht verdienen, de rechtspositie van de burger moet worden versterkt en dat scherper moet worden nagedacht over het doel dat databases moeten dienen.

Voor meer informatie en het reserveren van de gratis kaarten kunt u terecht op www.debalie.nl.

i.s.m. het Rathenau Instituut

()