Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 15-11-2010

OPMERKELIJKE VONDST IN AVRO'S TUSSEN KUNST & KITSCH

Schilderij uit Sparta Stadion in Rotterdam blijkt van grote waarde

In de aflevering van Tussen Kunst & Kitsch op woensdag 17 november, vanuit het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, is een opmerkelijke vondst gedaan door expert Frank Welkenhuysen. Een schilderij van de Rotterdamse schilder J.H. van Mastenbroek is meegebracht door een man die het in 1984 tijdens de renovatie van het Sparta Stadion uit de vuilcontainer redde.

Toen de huidige eigenaar van het schilderij in 1984 meewerkte aan de restauratie van het Sparta stadion in Rotterdam werd er van alles in de container gegooid, inclusief schilderijen. Iemand raadde hem toen aan dit schilderij eruit te pikken, omdat het altijd handig zou kunnen zijn als hij later eens zonder geld zou komen te zitten....

Expert Frank Welkenhuysen vertelt dat de schilder van dit doek, J.H. van Mastenbroek, een geboren en getogen Rotterdammer was. Het merendeel van zijn schilderijen speelt zich af in en rond Rotterdam. Daarnaast heeft hij ook de bouw van de Afsluitdijk geschilderd en enkele jachtstillevens. Zijn vader had een winkel in kunstenaarsbenodigdheden waar Van Mastenbroek als kind al veel schilderijen zag. Hij begon zijn carrière als decoratieschilder, maar groeide uit tot dé havenschilder van Rotterdam. Zijn mooiste impressionistische werk maakte hij tussen 1895 en 1910. Veel havenbaronnen kochten zijn schilderijen waarop de handel en industrie van Rotterdam goed in beeld werd gebracht. Dit schilderij is een vrij laat exemplaar van zijn hand en verkeert in mooie conditie.

Voor meer informatie over het programma: tussenkunstenkitsch.avro.nl.

Tussen Kunst & Kitsch, woensdag 17 november om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.



Algemene omroepvereniging AVRO