Raad van State


woensdag 17 november 2010
Zitting over de grotendeelse goedkeuring door gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Zuidelijke Schil' van de gemeente Leiden. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat ligt in de schil langs de zuidkant van de binnenstad. Het gebied bestaat uit de stadswijken Vreewijk, Tuinstad/Staalwijk, Professoren- en Burgemeesterswijk, De Hoge Rijndijkbuurt tot en met de watertoren en het aansluitende gedeelte van de Zeeheldenbuurt begrensd door de Rijn, de Zijlsingel, Oosterdwarsstraat en het bedrijventerrein 'De Waard'. Het bestemmingsplan heeft een zogenoemd consoliderend karakter. De aanleiding voor het plan is het voornemen om het gebied aan te wijzen als een beschermd stadsgezicht. Het plan maakt echter ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals de nieuwbouw van woonzorgcentrum Lorentzhof in combinatie met woningbouw. Een echtpaar uit de buurt vreest voor overlast van het woonzorgcentrum. Een andere inwoner van Leiden vindt dat het bestemmingsplan uitbouw niet aan de ene kant, maar juist aan de andere kant van zijn huis mogelijk had moeten maken. Daarom zijn ze in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoeken zij de Raad van State het besluit van het provinciebestuur voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007504/2)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oisterwijk van het bestemmingsplan 'Gemullehoekenweg 75'. Het plan maakt op dat adres de vestiging mogelijk van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De opvanglocatie ligt aan een doodlopende weg met drie andere woningen, vlakbij een tankstation en een wasstraat. Er worden in totaal 27 kinderen opgevangen. Een aantal omwonenden en het tankstation vrezen voor geluids,- verkeer- en parkeeroverlast. Verder had het gemeentebestuur volgens hen geen slechtere locactie kunnen kiezen voor de opvang van kinderen dan de locatie achter het tankstation. Zij vinden dan ook dat het gemeentebestuur naar alternatieve locaties had moeten kijken. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003178/1) Zitting over de herberekening en de vaststelling door het College voor zorgverzekeringen van de bijdrage zorgverzekeringswet 2008. Het gaat hier om de zogenoemde vereveningsbijdrage die zorgverzekeraars krijgen van het College. Zorgverzekeraars hebben de plicht om iedereen te accepteren - ook als zij een hoger gezondheidsrisico lopen - en mogen geen hogere premie voor bepaalde groepen rekenen. De extra kosten die hiermee voor zorgverzekeraars gepaard gaan, worden door de vereveningsbijdrage gedekt. Het College trekt van de vereveningsbijdrage het eigen risico af dat verzekerden moeten betalen. De vereveningsbijdrage wordt vooraf toegekend op basis van prognoses. Binnen twee jaar na afloop van een zorgverzekeringsjaar herberekent het college de bijdrage op grond van concrete cijfers en stelt deze vervolgens definitief vast. Een aantal zorgverzekeraars, waaronder FBTO, Interpolis en Achmea, komt tegen de herberekening en vaststelling in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het College niet alleen de vereveningsbijdrage moet herberekenen en vaststellen, maar ook moet bekijken of de hoogte van het eigen risico dat was ingecalculeerd, nog steeds juist is. Doordat het College dat niet heeft gedaan, zouden zij verlies hebben geleden. Andere zorgverzekeraars zouden er juist op vooruitgegaan zijn. Dit is volgens FBTO, Interpolis en Achmea verboden staatssteun, zodat het College de regels niet op die manier zou hebben mogen toepassen. (zaaknummer 201005295/1)

12.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boekel van het bestemmingsplan 'Sint-Agathaplein - (her)ontwikkeling Zuidwand'. Het plan maakt de vervangende nieuwbouw mogelijk van vier winkelunits en twaalf appartementen aan het Sint-Agathaplein. Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan wordt de bouw van acht extra nieuwe appartementen mogelijk gemaakt. Volgens een omwonende maakt het plan het ook mogelijk parkeerplaatsen aan te leggen op gronden waarop een zogenoemd 'recht van uitweg' is gevestigd. Onder meer deze omwonende maakt van die uitweg gebruik. Hij vreest dat de doorgang door de aanleg van parkeerplaatsen zal worden belemmerd. Een bedrijf aan de Helfrichstraat vreest dat het in zijn bedrijfsvoering wordt belemmerd doordat de woning op minder dan 100 meter afstand van zijn bedrijf komen te staan. Het woon- en leefklimaat van de toekomstige bewoners van de appartementen zou hierdoor worden aangetast. (zaaknummer 201003342/1)