Dura Vermeer

Amersfoort - 17 november 2010

Start bouw `bruisend' Eemplein

In Amersfoort is de eerste paal geslagen voor het nieuwe Eemplein, een uitbreiding van het stadscentrum. Het Eemplein wordt in opdracht van Multi Vastgoed en de gemeente Amersfoort door een samenwerking van Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Bouw Houten en Dura Vermeer Bouw Ede gerealiseerd.

Op de nu nog kale vlakte aan de noordkant van het huidige centrum, verrijst een bijzonder plein met een bioscoop, winkels, horeca, woningen en het cultuurcentrum Eemhuis.

De eerste paal voor het Eemplein is eind oktober de grond in gegaan. Het gaat hierbij om de heiwerkzaamheden voor de fundering van de parkeergarage die onder het Eemplein wordt gebouwd. Deze heiwerkzaamheden duren naar verwachting tot het einde van het jaar. Tevens is gestart met de realisatie van het Eemhuis.

Het Eemplein
De bruisende en culturele uitbreiding van het stadshart wordt een multifunctioneel centrumgebied waar mensen elkaar ontmoeten, uitgaan, genieten van cultuur, winkelen, maar ook wonen en werken. Er is met Pathé een overeenkomst getekend voor een bioscoop met acht zalen. Daarnaast zullen onder andere Albert Heijn, Media Markt, Xenos en Blokker er nieuwe grote vestigingen openen. Er worden tevens woningen in verschillende prijsklassen gerealiseerd. De Alliantie wordt belegger voor 72 woningen, bestaande uit 18 sociale huurwoningen, 44 vrije sector huurwoningen en tien starterwoningen. Over enkele jaren volgen nog 42 appartementen aan de Eem. Er komen een parkeergarage met 750 plaatsen en goede voorzieningen om fietsen te stallen. Tevens worden er een discotheek of andere horeca- of leisurefunctie gerealiseerd.

Een opmerkelijk architectonisch ontwerp en gebruik van bijzondere materialen zorgen voor een hoge kwaliteit, waar ook ruimte is voor evenementen en festivals. De sfeer wordt stedelijk en informeel: speels, met zachte vormen, groen, stromend water en veel verblijfsplekken. Aan de verschillende deelontwerpen hebben de volgende architectenbureaus gewerkt: Rijnboutt (Blok 1, bioscoop), Drost & Van Veen Architecten (Blok 2), Mecanoo architecten (Blok 4, winkels) en Dick van Gameren Architecten (Blok 6, horeca). Het masterplan is opgesteld door Bolles+Wilson. Met de realisatie van het Eemplein is een totaalinvestering gemoeid van circa 130 miljoen euro.

Het Eemhuis
Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen vestigen zich in het Eemhuis. Het wordt een bijzonder en inspirerend complex, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam. Scholen in de Kunst (beeldende kunst, dans, muziek en theater), bibliotheek Eemland, Archief Eemland en poppodium De Kelder krijgen in totaal bijna 15.000 vierkante meter tot hun beschikking. Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Bouw Houten en Dura Vermeer Bouw Ede kwamen in combinatie met installateurs Wolter & Dros en Croon bij de gehouden Europese aanbesteding als winnende bouwcombinatie uit de bus.