Attero bouwt nieuwe installatie voor groen gas in Wijster

17/11/2010 09:00

Attero

Attero gaat bij zijn locatie in Wijster een nieuwe installatie bouwen voor de productie van groen gas. Het bedrijf produceert het gas door de vergisting van organisch materiaal uit huishoudelijk afval: de zogenoemde organisch natte fractie. Attero verwacht hier jaarlijks zo'n 5 miljoen kubieke meter groen gas te produceren. Het project vergt een investering van circa 12 miljoen euro.

Op zijn locatie Wijster kan Attero onder meer de organische fractie afscheiden uit het aangeleverde brandbaar huishoudelijk restafval. Door het materiaal vervolgens te vergisten, ontstaat biogas. Dit biogas wordt in een speciale installatie opgewerkt tot groen gas. Op die manier haalt Attero nog meer duurzame energie uit afval.

Groen gas heeft dezelfde gebruikskenmerken als aardgas. Het wordt op het aardgasnet ingevoed en gaat zo op weg naar de gebruikers. Voor de veiligheid wordt - net als bij aardgas - een geurtje aan het gas toegevoegd. De bouw van de nieuwe installatie van Attero gaat naar verwachting in de eerste maanden van 2011 van start. De vergister kan dan begin 2012 in bedrijf zijn.

De provincie Drenthe ziet de bouw van de vergister als een belangrijke stap om Wijster te laten uitgroeien tot een energietranisitiepark (ETP). Attero heeft al meer dan twintig jaar ervaring met injecteren van gas in het aardgasnet. De vergister is de eerste die straks aansluit op nieuw aan te leggen infrastructuur in Wijster om veel meer groen gas in het aardgasnet te kunnen injecteren .

Ook is er belangstelling om andere (agrarische) initiatieven te laten aansluiten op het injectiepunt. Het is de bedoeling dat op die manier in Wijster een groen-gas-knooppunt (hub) ontstaat. In de visie van zowel Attero als de provincie richt het ETP zich straks volledig op duurzaam energiegebruik en duurzame energieproductie. Groen gas levert een substantiële bijdrage aan de vergroening van het aardgasgebruik.

Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland. Op jaarbasis produceerde het bedrijf reeds 12 miljoen kubieke meter op drie locaties in Tilburg, Wijster en Nuenen. Stortgas uit (voormalige) stortplaatsen op die locaties en gas van een rioolwaterzuivering zijn de bronnen waaruit Attero daar groen gas produceert.

Bij de onlangs in bedrijf gestelde nieuwe installatie in Groningen maakt Attero groen gas met behulp van biogas uit de uit huisvuil afgescheiden stroom organisch restafval. Met die uitbreiding is de jaarlijkse productie van groen gas bij Attero toegenomen met 5,5 miljoen kubieke meter. Vanaf 2012 komt daar nu nog ongeveer 5 miljoen kubieke meter uit Wijster bij.


---

Attero is een krachtige en energieke speler op de Nederlandse afvalmarkt, en ontwikkelt zich verder als betrouwbare, klantgerichte dienstverlener op milieugebied. Attero manifesteert zich ook steeds meer als een innoverende kracht in de productie van teruggewonnen grondstoffen en duurzame energie uit afval. Vernieuwende oplossingen zoals vergisting van gft en nascheiding van kunststoffen zijn sprekende voorbeelden.

Het bedrijf biedt werk aan 650 medewerkers, die op een vijftiental locaties onder meer het (rest)afval van bijna 40 procent van alle Nederlandse huishoudens ofwel ruim 6 miljoen mensen verwerken; jaarlijks zo'n 2,5 miljoen ton. Attero produceert duurzame elektriciteit voor 350.000 huishoudens, is de grootste gft-verwerker én de grootste producent van groen gas in Nederland en levert daarnaast (bio)brandstoffen voor energiecentrales.





http://www.attero.nl