Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Start uitvoering aanvullende maatregelen 30 km gebieden

Sittard-Geleen, 16 november 2010- In het kader van het project Duurzaam Veilig start de gemeente Sittard-Geleen binnenkort met het uitvoeren van aanvullende maatregelen om de verkeersveiligheid in 30-km gebieden te verbeteren. Deze maatregelen komen voort uit een evaluatie van de gemeente naar de effecten van de invoering van een 30 km regime in de woongebieden.

Evaluatie

'In de periode 2001-2005 zijn de woongebieden in de gemeente Sittard-Geleen gefaseerd ingericht als 30 km-gebied volgens het duurzaam veilig principe', zegt wethouder Peter Geenen. 'De maatregelen zijn grotendeels sober uitgevoerd, met name gericht op kruisingen en gevaarlijke locaties'.

Na een gewenningsperiode zijn de effecten van de genomen maatregelen in opdracht van het gemeentebestuur geëvalueerd. Bij de evaluatie is onder meer gebruik gemaakt van ongevallengegevens over de periode 1994-2007. Ook is gekeken hoe het effect van de maatregelen op de verkeersveiligheid door de bewoners wordt beleefd. Daarvoor zijn onder meer brieven en meldingen geïnventariseerd. Bij de evaluatie zijn ook de hulpdiensten en de wijk- en dorpsplatforms betrokken.

Grijze wegen

De algemene conclusie van het evaluatierapport luidt, dat het niet wenselijk en zinvol is om alle woon- en verblijfsgebieden volgens duurzaam veilig in te richten. Dit zou grote investeringen vergen die niet meteen leiden tot een afname van het aantal ongevallen. Bovendien is hiervoor beperkt draagvlak. Effecten zijn daarentegen wel te verwachten op zogenaamde grijze wegen. Dit zijn wegen die in het verleden ontworpen zijn als ontsluitingswegen maar nu deel uit maken van 30 km-gebieden. Deze wegen zijn van oudsher drukker en de gemiddelde snelheid ligt hoger doordat het vaak brede wegen zijn. De aangelegde sobere maatregelen brengen hier onvoldoende effect, hetgeen blijkt uit de geregistreerde klachten en ongevallen.

Maatregelen

De grijze wegen waar het om gaat staan vermeldt op de gemeentesite samen met de bijbehorende maatregelen. De werkzaamheden starten vanaf 22 november en lopen afhankelijk van de weersomstandigheden door tot half maart 2011. De maatregelen variëren van wegversmalling, verhoogde kruisingen tot fietssuggestiestroken. De werkzaamheden kunnen voor tijdelijke verkeershinder zorgen. Direct aanwonenden worden vooraf per brief geïnformeerd over de aard en de omvang van de werkzaamheden.

Groot onderhoud

De gemeente beseft dat met het realiseren van de aanvullende maatregelen niet alle verkeersproblemen in de buurten en dorpen zijn opgelost. De verkeersdruk neemt de komende jaren toe en meldingen van overlast worden per situatie bekeken en beoordeeld.

Maatregelen worden daarbij in de regel meegenomen bij groot onderhoud in de straat. Daarnaast doet de gemeente nadrukkelijk een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van bewoners. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verkeersoverlast in woongebieden vaak veroorzaakt wordt door het rijgedrag van de eigen buurtbewoners.

Meer informatie

Voor meer informatie over het evaluatierapport 'Duurzaam Veilig 30 km-gebieden' en de aanvullende maatregelen kunt u terecht op de gemeentesite www.sittard-geleen.nl of bij het callcenter van de gemeente, telefoonnummer (046) 4777777.


---




Gemeente Sittard-Geleen