Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum dinsdag 16 november 2010

'Van U komt, HEER, het loflied dat ik zing'
Vier eeuwen psalmen zingen in de Lage Landen gespiegeld in VIJF LIEDBUNDELS: Petrus Datheen (1566), Willem van Haecht (1583), Philips van Marnix van St. Aldegonde (1591), Johan de Brune (1644) en de Statenberijming (1773).

De teksten van de vijf genoemde oude kerkelijke liedbundels zijn in de afgelopen twee jaar door ongeveer vijftig medewerkers van de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (SVNT) onder leiding van de Leidse taalkundige dr. Nicoline van der Sijs getranscribeerd en doorzoekbaar op internet geplaatst. Hetzelfde is gedaan met de kerkelijke basisteksten die achter de liederen in de bundels uit 1566 en 1773 staan afgedrukt.

De Groningse neerlandicus Sybe Bakker geeft in zijn boek achtergrondinformatie over ontstaan en geschiedenis van de vijf invloedrijke berijmingen, en over de oudste versies van belijdenissen en liturgische geschriften uit de kerkboeken. De hoofdstukken die gewijd zijn aan het Antwerpse lutherse gezangboek van Willem van Haecht en aan de lofzangen van Marnix van St. Aldegonde kunnen stimulerend zijn voor verder onderzoek. De prijs van het boek (134 pagina's, omslag én titelpagina in kleur, geïllustreerd, ISBN 978.90.75913.64.4) bedraagt EUR 16,95. Via werkmanuitgeverij.nl wordt de bestelling zonder extra kosten binnen Nederland verzonden. Ook de boekhandel kan de bestellingen doen via de website van de uitgever.

FLAPTEKST
'Van U komt, HEER, het loflied dat ik zing'
Onder invloed van Luther en Calvijn begon in de zestiende eeuw de opbloei van de collectieve kerkzang. De calvinistische en lutherse impact op de zangtraditie in de Lage Landen wordt in deze studie beschreven aan de hand van vijf bijzondere berijmingen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, beginnend met de roemruchte berijming van Datheen (1566) tot aan de Statenberijming van 1773. Ook de voorgeschiedenis komt ter sprake, en de lijn wordt doorgetrokken naar de praktijk van het huidige kerkgezang. Aldus worden 'Vier eeuwen psalmen zingen in de Lage Landen' in een literair-historisch, kerkhistorisch en hymnologisch kader geplaatst.

Wist U dat:
° de Nederlandstalige liedbundel Souter Liedekens uit 1540 het oudste berijmde volledige psalter in een Europese volkstaal is; ° de psalmberijmer Jan Utenhove tot levenslange verbanning uit Vlaanderen werd veroordeeld en later als bootvluchteling het vege lijf moest redden; ° in Londen voor het eerst Nederlandstalige psalmen tijdens de kerkdienst zijn gezongen; ° er in sommige kerken in Nederland nog steeds wordt gezongen uit de eeuwenoude psalmbundel van Petrus Datheen (1566);
° de lutherse psalmberijmer Willem van Haecht uit Antwerpen de organisator was van het grootste theaterspektakel van de zestiende eeuw; ° tweeëntwintig lofzangen van Marnix van Sint Aldegonde op verzoek van graaf Enno III van Oost-Friesland zijn vertaald in het Nedersaksisch; ° in katholieke kerken in Nederland pas vanaf 1984 Geneefse psalmmelodieën uit 1562 worden gezongen?