Provincie Friesland


---
File: de3a42.gif




PERSBERICHT

Nummer: 281/GH
Datum: 17 november 2010

Aanleg Haak om Leeuwarden kan los
Door Crisis- en herstelwet nu al uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft de beroepen tegen de aanleg van de Haak om Leeuwarden (N31) afgewezen. Daarmee is het Tracébesluit onherroepelijk geworden en dat is een belangrijke stap voorwaarts. De provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en Rijkswaterstaat zijn blij met deze uitspraak. De schop kan nu volgens planning voor eind 2011 de grond in en het is de bedoeling de weg voor eind 2014 in gebruik te nemen.

Bevestiging goede plannen
Zowel gedeputeerde Piet Adema, wethouder Thea Koster en de Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat Noord-Nederland Peter Struik tonen zich verheugd met de uitspraak. "Dit betekent dat we door kunnen. De Haak om Leeuwarden is een heel belangrijke schakel in de verbetering van de bereikbaarheid van Leeuwarden. De economische en sociale ontwikkeling van de hele regio krijgt nu een grote impuls."

"Wij waren er van overtuigd dat de weg zo goed mogelijk in het Friese landschap wordt aangelegd en ik ben blij dat we de weidevogelcompensatie nu goed hebben geregeld", aldus gedeputeerde Piet Adema.

Planning
In het voorjaar starten de werkzaamheden met het verleggen van de kabels en leidingen. Is dat klaar, dan wordt eind 2011 begonnen met de aanleg van het nieuwe Knooppunt Werpsterhoek. Daarna start in 2012 de bouw van het aquaduct in de Westelijke Invalsweg en de tunnels in de spoorlijnen naar Harlingen en Stavoren.


---- --