Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 november 2010

Persbericht

WPC stelt ultimatum aan verzekeringsmaatschappij
AKKOORD SNS REAAL EN VERLIESPOLIS ONVOLDOENDE

Stichting WPC (Woekerpolis Claim) verwerpt het akkoord tussen SNS Reaal en Stichting Verliespolis dat vandaag bekend is geworden. Daarin is de eerdere woekerpolisovereenkomst met SNS Reaal uitgewerkt. Het akkoord pakt nadelig uit voor polishouders die hun premie willen verlagen en ook voor klanten met een spaar/beleggingsverzekering. Jasper van Schaaik, voorzitter van Stichting WPC: "Dit akkoord is een flinke stap achteruit voor veel polishouders. WPC eist dan ook van SNS Reaal dat zij binnen 14 dagen alsnog tot een nieuw en beter akkoord met WPC komt. Zo niet, dan volgen juridische stappen."

Het akkoord beoogt uitvoering te geven aan de overeenkomst op hoofdlijnen die in maart 2009 is gesloten tussen WPC, Verliespolis en SNS Reaal. Inzet voor WPC is dat dit akkoord dient aan te sluiten bij de uitwerkingsovereenkomsten die al eerder zijn afgesproken met AEGON, Delta Lloyd en Achmea. Het akkoord tussen Verliespolis en SNS Reaal wijkt hiervan op belangrijke punten af. SNS Reaal hanteert een afwijkende methode voor de berekening van de compensatie. Dit kan nadelig uitpakken voor polishouders. SNS Reaal hoeft ook geen garantie te geven dat polishouders die hun premie verlagen, niet op hun compensatie zullen worden gekort. Hierdoor is het mogelijk dat een klant die in de toekomst zijn premie verlaagt, uiteindelijk méér betaalt dan het afgesproken maximum.

Ook klanten met een spaar/beleggingsverzekering worden benadeeld. Als de polishouder tussentijds meer wil sparen, wordt hij op zijn inleg gekort als de rente ondertussen is gedaald. De kosten van dit product liggen in het akkoord tussen SNS Reaal en Verliespolis hoger dan gebruikelijk is voor dit soort verzekeringen. Bij een grote polis als een hypotheek kan dit duizenden euro's schelen.

Van Schaaik: "WPC zal niet toestaan dat opnieuw wordt getornd aan het recht op schadevergoeding van grote groepen polishouders. Dat kan een collectieve belangenbehartiger toch niet accepteren? WPC rekent erop dat SNS Reaal alsnog rond de tafel gaat zitten om met ons tot een betere regeling te komen."