Het financiële regime, Abram de Swaan spreekt Thomas More Lezing uit


Over de gevolgen van een moderne dwaalleer

AMSTERDAM, 20101026 -- Tijdens de Thomas More Lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen spreekt Abram de Swaan over de houdgreep van het financiële regime waar we ons in bevinden. De Swaan vraagt zich af hoe het geloof in `de markt' de heersende ideologie heeft kunnen worden. Hoe heeft dit primitief economisme kunnen doordringen tot in het openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs en de wetenschap? Socioloog Abram de Swaan haalt de zweep over een dwaalleer van onze dagen. De lezing vindt plaats op woensdag 17 november 2010 van 20.00 - 22.00 uur in de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.

Het geloof dat `de tucht van de markt' vanzelf zou leiden tot de best mogelijke wereld, werd jarenlang beleden door politici en economen. Het werd door de financiële crisis van 2007 echter hardhandig onderuit gehaald. Banken vielen om, miljoenen mensen raakten hun baan en hun spaargeld kwijt.

Terwijl overal paniek heerste, kwam de macht van de financiële wereld op brute wijze aan het licht. Zoals sommige landen zuchten onder een militair regime, zo bleken de westerse landen zich in de houdgreep van het financiële regime te bevinden.

Ook in een vrije samenleving kunnen de geesten in de greep raken van een dwaalleer.

Sprekers
Prof.dr. Abram de Swaan is socioloog en emeritus universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve om zijn wetenschappelijke werk is hij bekend van zijn vele columns en essays in onder meer NRC Handelsblad. In 2008 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn volledige oeuvre, waarin hij blijk geeft van een opzienbarend brede belangstelling voor sociale, politieke en culturele onderwerpen. De Swaan schreef onder meer: Zorg en de Staat (1989), Woorden van de wereld. Het wereldtalenstelsel (2002) en Bakens in niemandsland. Opstellen over massaal geweld (2007).
Prof.dr. Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economische theorie en economisch beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, interviewt De Swaan na afloop van zijn lezing.
In het intermezzo voert pianist Ralph van Raat het werk Winter Child uit van de Nederlandse componist Joep Franssens.

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/deswaan

Eerdere sprekers van de Thomas More Lezing: Frank Furedi , Avishai Margalit, Michael Walzer, Jonathan Israël, Susan Neiman , John Gray, Alain Finkielkraut, Michael Ignatieff, Peter Sloterdijk, Gianni Vattimo





Ingezonden persbericht