Digitaal samenwerken: de redding van de maakindustrie


EINDHOVEN, 20101117 -- Brancheorganisatie FDP en Syntens hebben samen de DSX-standaard ontwikkeld voor de maakindustrie. Hiermee kunnen bedrijven hun informatieoverdracht verbeteren, hun doorlooptijd verkorten en zo hun concurrentiepositie verbeteren. Dit moet leiden tot hogere rendementen waardoor deze industrie in Nederland kan blijven bestaan.

In de Nederlandse maakindustrie werken verschillende bedrijven, als schakels in een keten, intensief samen aan een optimaal eindproduct. Hierbij zijn zo'n 800.000 mensen in ca. 41.000 bedrijven betrokken en daarmee levert de sector een belangrijke bijdrage aan werkgelegenheid en duurzame, economische groei in Nederland.

Een aangeleverd klantontwerp vertalen naar een productierijp ontwerp is niet eenvoudig. Tekeningen worden nog vaak per fax aangeleverd en moeten eerst gedigitaliseerd worden. Dit is inefficiënt, jaagt producenten onnodig op kosten en vergroot de kans op fouten. Slim digitaal samenwerken kan een hoop verwarring voorkomen. Wanneer betrokken partijen productdata en tekeningen eenduidig digitaal uitwisselen volgens een vast protocol, worden misverstanden en fouten voorkomen.

Door de bedrijven uit de keten digitaal hun werktekeningen te laten delen, valt bovendien veel winst te behalen en verbetert hun concurrentiepositie. Samen met Syntens, partner in het project Nederland Digitaal in Verbinding, ging brancheorganisatie FDP aan de slag en ontwikkelde met metaalleveranciers, toeleveranciers van plaatwerkproducten en softwareleveranciers de DSX-standaard. Met deze standaard kunnen bedrijven onderling producttechnische en logistieke informatie digitaal overdragen.

De voordelen:
* Tijdsbesparing, omdat gegevens maar één keer ingevoerd hoeven te worden
* Hierdoor vermindert het aantal fouten
* Dit levert een kostenbesparing op, waarvan ook klant kan meeprofiteren
* De verbeterde informatieoverdracht leidt tot betere werkvoorbereiding en daarmee
* Kortere doorlooptijden
* Tevreden klanten

Meer informatie: www.fdpdigitaalondernemen.nl ; www.ndiv.nl

Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers
Syntens is er voor ondernemend Nederland. Dankzij een groot netwerk van MKB-ondernemers, innovatie-experts, kennisinstellingen, brancheorganisaties en overheidsinstanties is Syntens in staat de juiste verbindingen te leggen om innovatie te stimuleren en versnellen. We hebben zo'n 250 innovatieadviseurs in alle regio's, die MKB-ondernemers helpen door advies en inspiratie. Dit doen we veelal kosteloos, dankzij het Ministerie van Economische Zaken.
Meer informatie? Ga naar www.syntens.nl target="_blank">www.syntens.nl





Ingezonden persbericht