Onroerend goedmarkt in het Zuiden van Spanje zit in de lift


MARBELLA, SPANJE, 20101117 -- Het is overduidelijk en onmiskenbaar: de onroerend goedmarkt in het Zuiden van Spanje zit in de lift. Er zullen echt nog wel appartementen van Euro 150.000,= te koop komen voor Euro 140.000,= maar grosso modo is de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol gestabiliseerd en onder de A-locaties ontstaat al weer een relatieve schaarste door de verkopen in de laatste maanden, waardoor de prijzen weer aantrekken.

Goed nieuws dus voor de eigenaars die hun appartementen, huizen of villa's willen verkopen. Maar ook goed nieuws voor de groter wordende groep mensen die al een tijd denken over het kopen van hun plek onder de zon in het Zuiden van Spanje. De afgelopen jaren zijn veel mensen komen kijken of de prijzen nog steeds daalden. En ja, die daalden... afhankelijk van locatie, kwaliteit en regio met tien of vijftien tot wel 30 tot 40% aan toe; in sommige gevallen zelfs wel 50%.
Het keerpunt kwam in april vorig jaar, toen het Britse Pond een flinke val maakte. Engelse eigenaren kwamen in problemen doordat hun rente- en aflossing in Euro's met zo'n dertig procent steeg en dat, terwijl de economische situatie in hun eigen land steeds slechter werd. De paniek sloeg toe en veel Engelse eigenaren verlaagden hun vraagprijzen in één klap met 25 tot 30% waardoor de Eurobezitters en in dit geval met name Belgen en Nederlanders konden profiteren van aanzienlijk lagere prijzen. Sinds april vorig jaar tot nu toe is het aandeel van Belgische en Nederlandse kopers gestegen van de gebruikelijke vijf à tien procent tot 40% van de kopers.
Uit een representatieve steekproef onder mijn collega makelaars is gebleken, dat vrijwel iedereen nu al, half november, een aanmerkelijk beter jaar heeft dan de voorgaande jaren. Er komen weer situaties voor, die wij in jaren niet hebben meegemaakt, waaronder biedingen van en zelfs boven de vraagprijs. Vaker is iets niet meer te koop, terwijl in de voorgaande jaren de prijzen steeds maar daalden... Verkocht of de eigenaar, met name Spaanse eigenaren, had het onroerend goed weer van de markt gehaald. Gek genoeg is daardoor in relatief korte tijd weer een relatieve schaarste ontstaan, waardoor de prijzen weer aantrekken.
De afgelopen tijd, was de markt op z'n best: voldoende goede dingen te koop en er viel te bieden. Nog belangrijker was, dat voor het eerst in vele jaren ook het mooiste onroerend goed te koop was tegen goede prijzen. Ook Spaanse eigenaren gingen twijfelen aan het altijd maar stijgen van de markt. Engelsen en eigenaren uit niet Euro landen, zagen de waarde van hun onroerend goed in hun valuta snel dalen of zelfs vallen en waren soms gedwongen tot snelle verkoop.
Maar nu de markt weer aantrekt, manifesteren de kopers zich weer. Er zijn altijd mensen die voor de troepen uitlopen en die hebben in het laatste anderhalf jaar al gekocht. Voor de insiders wordt steeds duidelijker, dat in de komende jaren de prijzen weer verder op zullen lopen. Wellicht wel weer met een gemiddelde van 10% per jaar. Relatieve schaarste is een bijzonder fenomeen, vooral in een specifiek aantrekkelijke regio zoals bijvoorbeeld rond Marbella. En als je weet, dat de mooie dingen elke maand één procent in prijs stijgen, loop je toch weer wat geinteresseerder rond!

*Mr Tom van Wees is Nederlands Notarieel Jurist en makelaar te Estepona, Marbella, Malaga, Spanje.
www.tomvanwees.com





Ingezonden persbericht