Meer dan de helft alimentatieplichtigen betaalt te weinig alimentatie


Alimentatie per 1 januari 2011 met 0,9% verhoogd

APELDOORN, 20101117 -- Zowel alimentatieplichtigen als alimentatieontvangers zijn slecht op de hoogte van het feit dat het vastgestelde alimentatiebedrag jaarlijks aangepast moet worden aan de inflatie. Daardoor betalen meer dan de helft van de alimentatieplichtigen maandelijks te weinig alimentatie. Onderzoek van de website www.alimentatie-indexatie.nl toont dit aan.

Medio november stelt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie jaarlijks vast met hoeveel procent de alimentatiebedragen dienen te stijgen. Per 1 januari 2011 zal de alimentatie dit maal automatisch worden verhoogd met 0.9% en dienen alimentatieplichtigen de maandelijks te betalen bedragen zelfstandig aan te passen met dit percentage. Dit laatste wordt echter vaak vergeten of wordt niet gedaan vanwege het feit dat zij niet op de hoogte zijn van deze regeling.

Ook ontvangers van alimentatie zijn vaak onbekend dat de alimentatie jaarlijks verhoogd moet worden. Zij kunnen hierdoor veel geld mislopen en zullen als gevolg hiervan jaarlijks inboeten op koopkracht. Deze groep kan echter de alimentatieplichtige tot maximaal vijf jaar terug aanspreken op het te weinig betaalde bedrag. Zij zullen dit schriftelijk moeten vorderen.

Om meer inzicht te geven in de regelgeving ten aanzien van de wettelijke verhoging van alimentatie heeft juridisch adviesbureau Gugumo de website www.alimentatie-indexatie.nl opgericht. Gugumo wil zowel alimentatieplichtigen als -ontvangers helpen om de correcte alimentatie per 1 januari 2011 te berekenen. Op deze site wordt ook de regelgeving uitgelegd. Indien gewenst informeert alimentatie-indexatie.nl de betaler per brief.





Ingezonden persbericht