Unie van Waterschappen

Staatssecretaris Atsma bezoekt Klimaatcongres 2010

In DeFabrique te Utrecht wordt woensdag 17 november voor de vierde keer een klimaatcongres georganiseerd namens het Platform Duurzame Overheden.

Als ondertitel voor het Klimaatcongres 2010 is gekozen voor 'lokaal samenwerken voor een duurzame toekomst'. Op lokaal niveau gebeurt het. Lokale overheden werken samen met bedrijven, burgerinitiatieven en maatschappelijke organisaties aan klimaatverbetering en energietransitie. Op het congres komt dit volop aan bod in een veelzijdig en inspirerend programma. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, spreekt tijdens het slotdebat met de klimaatambassadeurs van gemeenten, provincies en waterschappen over duurzame economie en de rol van lokale overheden.

Het congres begint met een welkomstwoord van wethouder Mirjam de Rijk van de gemeente Utrecht. Als wethouder is zij actief betrokken bij de verduurzaming van de Utrechtse economie. Samenwerking is daarbij het belangrijkste thema.

Klimaatdeskundige Helga van Leur geeft de aftrap

Klimaatdeskundige en meteoroloog Helga van Leur zal de inhoudelijke aftrap van het congres voor haar rekening nemen. Al jaren volgt zij weersvoorspellingen en ontwikkelingen in het klimaat. In september ging zij samen met weerman Reinier van den Berg en verslaggever Reinoud Broekhuijsen op expeditie in Groenland, om daar zelf te kunnen zien wat de invloed is van klimaatverandering. Tijdens het plenaire gedeelte is er ook speciale aandacht voor de samenwerking tussen de landelijke koepelorganisaties (Verening van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal overleg, Unie van Waterschappen en het Klimaatverbond) en de klimaatagenda voor lokaal samenwerken voor een duurzame toekomst, onder begeleiding van dagvoorzitter Ruben Maes.

Klimaatacademie

Tijdens het Klimaatcongres 2010 krijgen deelnemers de kans een masterclass te volgens bij de zogenoemde Klimaatacademie. Sprekers zijn Helga van Leur, Jan Terlouw en Thomas Rau. Naast de Klimaatacademie biedt het Klimaatcongres 2010 ruim 30 deelsessies die ingaan op de thema's van het lokaal en regionaal klimaatbeleid zoals de deelsessies 'klimaatbeleid voor bestuurders', en 'energiebesparing voor woningeigenaren', 'lokale duurzame energiebedrijven' en 'slimme financieringsconstructies'.

Slotdebat

Het Klimaatcongres 2010 wordt afgesloten met een debat tussen staatssecretaris Atsma en de klimaatambassadeurs van gemeenten, provincies en waterschappen over duurzame economie en de rol van lokale overheden en het bedrijfsleven. Gedurende de hele dag is er een Kennismarkt, waar bedrijven en organisaties uit de klimaatsctor zich presenteren. Ook is verrassend entertainment. Het gedetailleerde programma vindt u op www.klimaatcongres2010.nl. Het congres vindt plaats in De Fabrique, Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht.