MBO raad

Geen controversiële zaken meer in de Tweede Kamer

17-11-2010 - Alle zaken die na de val van het vorige kabinet voor het onderwijs controversieel zijn verklaard, pakt de Tweede Kamer weer op. Dat blijkt uit een schriftelijke uitwisseling tussen de Vaste Kamercommissie OCW en de nieuwe bewindslieden OCW. Alle andere zaken die zijn blijven liggen, worden ook weer opgepakt.

Voor het mbo zijn in de Kamerplanning de volgende zaken van belang:
1. In november ontvangt de Kamer een voortgangsrapportage passend onderwijs en een nieuw tijdpad. Hierbij wordt ook ingegaan op de toekomst van de rugzakjes in het mbo.

2. Er komt een algemeen overleg over de voortgangsrapportage LeerKracht.

3. Er komt een verzamel- algemeen overleg over het mbo (diverse onderwerpen). Dat wordt na 1 februari 2011 gepland, want de Kamer ontvangt voor 1 februari een beleidsreactie op het advies van de commissie Oudeman en het inspectierapport over bestuurlijk vermogen (verschijnt 25 november). Deze beleidsreactie gaat ook in op het evaluatieonderzoek naar de 850-urennorm en het inspectierapport over de onderwijstijd. Bij dit algemeen overleg wordt ook het inspectierapport over de zorgplicht arbeidsmarktperspectief betrokken.

4. Het dossier laaggeletterdheid (aanvalsplan, monitor lees- en schrijfonderwijs) wordt betrokken bij de begrotingsbehandeling OCW (deze week, zie politieke agenda). Dat geldt ook voor het dossier onderwijs en ondernemen en voor de voortgangsrapportage lastendruk OCW.

5. Het wetsvoorstel herziening bekostiging mbo wordt in september 2011 bij de Tweede Kamer ingediend.

6. De Kamer ontvangt in februari de beleidsreactie op het advies van de Onderwijsraad `De weg naar de hogeschool'.
7. De Kamer ontvangt voor het kerstreces een stand van zaken-brief over beroepspraktijkvormingsvragen naar aanleiding van het rapport van de Algemene Rekenkamer.

8. De Kamer ontvangt begin 2011 een beleidsreactie op het onderzoek naar de relatie tussen financiële prikkels en schaalgrootte in het onderwijs.

9. Eind november verschijnt de Nota naar aanleiding van het Verslag (schriftelijke antwoorden van de regering op schriftelijke inbreng/vragen vanuit de Kamer) bij het wetsvoorstel versterking onderwijspersoneel.

10. Medio november verschijnt de Nota naar aanleiding van het Verslag (idem) bij het wetsvoorstel wijziging WOT (uitbreiding rol en bevoegdheid inspectie).

Bron/Auteur: Webredactie