MBO raad

Nieuwe handreiking integrale aanpak schoolziekteverzuim

17-11-2010 - Als schoolziekteverzuim bij studenten lang duurt of regelmatig terugkomt, is de kans groot dat er achterliggende problemen zijn. Het is voor de onderwijsinstelling echter moeilijk deze problemen te duiden door een gebrek aan relevante (medische) kennis. De handreiking `Snel terug naar school is veel beter!' biedt praktische handvatten voor een integrale aanpak van schoolziekteverzuim. Doelgroep en doel
De handreiking is bestemd voor onderwijsinstellingen, diensten Jeugdgezondheidszorg, GGD-en, Centra voor Jeugd en Gezin, gemeenten en leerplichtambtenaren. Doel is dat alle studenten `binnenboord blijven' en zo minimaal een startkwalificatie kunnen halen. De gezamenlijke aanpak van scholen, Jeugdgezondheidszorg en leerplicht staat hierbij centraal.

Uitgangspunt bij de begeleiding van studenten met ziekteverzuim is maatwerk, zo mogelijk in de vorm van een individueel re-integratieplan. Een manier van werken die in het bedrijfsleven bij ziekteverzuim al langer gebruikelijk is en waar de bedrijfsarts een adviserende rol heeft bij de terugkeer naar werk.

Ontwikkeling en actualisering
Deze eerste versie van de handreiking is een vertrekpunt. De bedoeling is dat bestuurders en professionals zelf lokale samenwerking organiseren in de aanpak van schoolziekteverzuim. De ervaringen die scholen, Jeugdgezondheidszorg en leerplicht opdoen, geven input voor verdere ontwikkeling en actualisering van de handreiking.

Gezamenlijk initiatief
De handreiking `Snel terug naar school is veel beter!' is een gezamenlijk initiatief van de vereniging van Artsen Jeugdgezondheid Nederland (AJN) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), ondersteund door onder andere de onderwijsraden, waaronder ook de MBO Raad, het NJi en de ministeries van OCW en VWS.

Bijlage
Handreiking `Snel terug naar school is veel beter!'

Zie het origineel
Bron/Auteur: Webredactie