Rijksoverheid


Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bosma van de Tweede Kamer der StatenGeneraal aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 26 oktober 2010 met kenmerk 2010Z15254)


1. Vraag:
Bent u bekend met het bericht 'Wilders benoemt de ellende en de elite ontkent het'1? Antwoord:
Ja.


2. Vraag:
Waarom organiseert de Erasmus Universiteit alleen een bijeenkomst tegen de PVV en niet tegen andere politieke partijen?
Antwoord:
Navraag heeft opgeleverd dat de Erasmus Universiteit geen bijeenkomst tegen de PVV heeft georganiseerd. Het betrof een workshop met als insteek: Is framing een vreemd of geniaal verschijnsel? De bijeenkomst betrof een analyse van een debattechniek aan de hand van een bekend politicus en een debattraining waarin de techniek 'framing' voorkwam. De workshop is georganiseerd door Erasmus Universiteit Rotterdam (Studium Generale) in samenwerking met Arminius, Podium voor Kunst, Cultuur en Debat in Rotterdam. Belangstellenden voor de desbetreffende workshop hebben op de website van de organisatoren kunnen kennisnemen van de bijeenkomst onder de titel: "Framing, het geheime wapen van Wilders". Over de techniek van framing heeft Hans de Bruijn, spreker tijdens de workshop, onlangs een boek gepubliceerd, waarin hij deze techniek analyseert aan de hand van de frames van - zoals hij hem benoemt - rasdebater Geert Wilders
Uit de workshopinformatie is mij niets gebleken van een bijeenkomst tegen de PVV. De politieke inkleuring die de opsteller van het bericht in NRC Handelsblad aan de workshop heeft gegeven is naar mijn oordeel een persoonlijke opvatting.


3. Vraag:
Is bij de universiteit bekend dat PVVstemmers ook meebetalen aan het hoger onderwijs van Nederland?
Antwoord:
Elke belastingbetaler, dus ook de PVVstemmer, levert een financiële bijdrage aan de bekostiging van het hoger onderwijs in Nederland. Elke instelling voor hoger onderwijs in Nederland, dus ook de Erasmus Universiteit, wordt geacht de wet te kennen en dus hiervan op de hoogte te zijn.


4. Vraag:
Waarom hebben linkse mensen een cursus nodig op kosten van de belastingbetaler? Antwoord:
De workshop was niet gericht op een specifieke doelgroep en stond open voor iedereen, ongeacht politieke voorkeur.
Universiteiten hebben als wettelijke taak: het verzorgen van wetenschappelijk onderwijs, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het overdragen van kennis ten behoeve van de maatschappij veelal aangeduid als maatschappelijke dienstverlening. In dat licht bezien heeft Studium Generale van de Erasmus Universiteit de workshop georganiseerd. Voor de inhoud van de workshop verwijs ik u kortheidshalve naar mijn antwoord op vraag 2.


5. Vraag:
Bent u bereid de kosten van deze workshop in mindering te brengen op de subsidie die naar deze universiteit gaat?
Antwoord: Ik zie geen aanleiding de kosten van de workshop in mindering te brengen op de aan de EUR toegekende bekostiging.


1
Wilders benoemt de ellende en de elite staat te kijken, nrc.nl, 22 oktober 2010








---- --