D66

woensdag 17 november 2010

Van der Ham blij met successen onderwijsbegroting

D66-Kamerlid Boris van der Ham is blij dat een twee belangrijke voorstellen die D66 heeft ingediend bij het debat over de onderwijsbegroting door een Kamermeerderheid zijn aangenomen. Deze week werd duidelijk dat de Tweede Kamer instemt met het plan om de doorstroming voor VMBO leerlingen naar de HAVO makkelijker te maken. Ook heeft een Kamermeerderheid voor het voorstel gestemd om slechte scholen een sanctie te kunnen geven als ze onderwijs van onvoldoende kwaliteit leveren.

Makkelijker doorstromen

Van der Ham had eerder al opheldering gevraagd aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs over het weigeren van VMBO-t gediplomeerden bij de HAVO. In een uitzending van het programma De Ombudsman bleek dat
94% van de instellingen voor HAVO-onderwijs leerlingen met een VMBO-t diploma niet zomaar wil toelaten. Scholen blijken aanvullende eisen te stellen aan de cijferlijst. Van der Ham: "Dat vind ik ontoelaatbaar, elk dubbeltje moet een kwartje kunnen worden. Onderwijs is dé manier om je te ontwikkelen. Toen de MAVO nog bestond was het zonder meer mogelijk om door te stromen naar de HAVO. Studenten met een diploma die meer willen moeten gewoon de kans krijgen om door te stromen."

Slechte scholen

Ook is er een voorstel aangenomen om zeer zwakke scholen een sanctie te geven als ze onvoldoende kwaliteit leveren. Voorheen was dit alleen mogelijk op basis van financiële wanprestaties. Van der Ham: "D66 is van mening dat het in het onderwijs om kwaliteit draait. Maar de overheid kan nu alleen ingrijpen als het om financieel wanbeleid, verrijking, onrechtmatig handelen of ernstige verwaarlozing gaat. Ik vind dat als een school slecht presteert, er gehandeld moet worden. Niet het schoolbestuur, maar belangen van kinderen moeten centraal staan."