Provincie Noord-Brabant


Zorgvuldig investeren in de toekomst van Brabant


Investeringsvoorstellen Agenda van Brabant naar Provinciale Staten

Provinciale Staten ontvangen de eerste voorstellen van de investeringsstrategie 'Brabant investeert in de toekomst'. GS doen voorstellen op het gebied van energie en innovatie, sport en cultuur, erfgoed en landschap. Dat is een uitwerking van de Agenda van Brabant, de ambitie van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten om Brabant ook in de toekomst tot de topregio's op het gebied van kennis en innovatie te laten behoren. Alleen zo kan duurzame welvaart en welzijn van de Brabanders gegarandeerd worden.

In het totaal gaat het bij de eerste investeringsvoorstellen om een bedrag van circa E300 miljoen, exclusief het spaar- en investeringsfonds infrastructuur. De investeringen zijn mogelijk door de verkoop van het energiebedrijf Essent. GS willen door zorgvuldig investeren het bijzondere leef- en vestigingsklimaat in Brabant blijvend versterken. Het profiel van de provincie (focus op ruimte, economie en cultuur) is daarbij het vertrekpunt. Wie Brabant blijvend wil profileren als topregio voor kennis en innovatie, moet het leef en vestigingsklimaat versterken. Dat is de optelsom van leefomgeving, bedrijfsomgeving, de inrichting van de ruimte, bereikbaarheid, voorzieningen, natuur en cultuur. De investeringsvoorstellen zijn volgens de visie van de Agenda van Brabant uitgewerkt. GS willen met het geld behoedzaam omgaan en de goede dingen voor Brabant doen. Toegevoegde waarde, het verschil maken en vernieuwing in de aanpak staan voorop. Uitvoering van activiteiten door instellingen en organisaties die daarvoor het best zijn toegerust, een ontwikkelingsgerichte aanpak, samenwerking en participatie in plaats van subsidieverstrekking zijn daarbij uitgangspunten. Overigens worden bezuinigingen niet gecompenseerd. Op 26 november worden de voorstellen in de commissies uit Provinciale Staten besproken, op 10 december volgt besluitvorming door Provinciale Staten.

Spaar- en investeringsfonds wegeninfrastructuur
De bereikbaarheid van Brabant is van cruciaal belang voor realisatie van de economische ambities. Toenemende verkeersdrukte over de weg maakt gerichte investeringen in wegeninfrastructuur noodzakelijk, met name voor de bereikbaarheid van de Brabantse economische topregio's. Wegen die op een goede manier in het Brabantse landschap moeten worden aangelegd en ingepast. Met het instellen van een spaar- en investeringsfonds wegeninfrastructuur dat met een jaarlijkse bijdrage van E50 miljoen moet groeien naar E 750 miljoen willen GS een impuls geven aan de bereikbaarheid van Brabant. Het fonds is bedoeld voor grote infrastructurele projecten die bijdragen aan het versterken van Brabant als Europese kennis- en innovatieregio en waarbij sprake is van een provinciaal belang en/of waarbij de provincie initiatiefnemer is.

Energie: zonne-energie en biobased economie
Het versterken van de kenniseconomie en de omslag naar duurzame energie stimuleren staan centraal in de aanpak van GS. Door investeringen van E 61 miljoen in zonne-energie en biobased economie kan Brabant een belangrijke stap zetten. Het Solliance initiatief richt zich op de toepassing van dunne film zonnecellen en is een samenwerkingsverband van ECN, TNO, TUE en het Holst Centre. Het KIC InnoEnergy maakt van Eindhoven een Europees knooppunt van energieonderzoek. De verhuizing van het FOM Instituut Rijnhuizen naar Eindhoven wordt ondersteund. Biobased staat voor het benutten van agrarische restproducten voor de fabricage van hoogwaardige materialen voor bijvoorbeeld kunststoffen en coatings. Diverse partners in West-Brabant willen volgens het open innovatieconcept een groene campus op dit gebied in Bergen op Zoom realiseren. Avans Hogeschool haakt aan door een biobased 'centre of excellence' op te richten.

Olympisch Plan Brabant: de versterking van de sportinfrastructuur
Sport is een motor voor de Brabantse economie. Sportevenementen leveren door bezoekers en deelnemers economisch profijt op, ondernemingen vinden een sportief klimaat een belangrijke vestigingsvoorwaarde. De Brabanders zelf vinden sport belangrijk. Investeringen in het Olympisch Plan Brabant moeten er toe leiden dat in Brabant de sportvoorzieningen op olympisch niveau zijn. Daarbij is het ook de ambitie om de Brabantse sportfaciliteiten als oefenlocatie in beeld te brengen voor de Spelen van Londen in 2012 en zo een bijdrage te leveren aan het nationale Olympische Plan en een gunstig klimaat te scheppen voor de Paralympics 2028. Het plan richt zich op de kernsporten paardrijden, hockey, voetballen, wielrennen en zwemmen. Het gaat om talentontwikkeling, topsportaccommodaties, sportevenementen en gehandicaptensport. Door het beschikbaar stellen van maximaal E 40 miljoen willen GS de regionale voorzieningen op deze onderdelen versterken.

BrabantStad Culturele Hoofdstad
Cultuur is voor kennisregio's een onderscheidende factor. Cultuur bindt talenten aan de regio en is het cement van de Brabantse samenleving. Naast het vestigingsklimaat gaat het om de culturele structuur, identiteit en sociale cohesie. Door investeringen in BrabantStad Culturele Hoofdstad kan de typisch Brabantse 'Kunst van het Samenleven' door middel van culturele projecten verder vorm gegeven worden. De provincie trekt hierbij op met de Brabantse steden, ieder vanuit zijn eigen rol en toegevoegde waarde. Door het beschikbaar stellen van maximaal E 50 miljoen willen GS BrabantStad Culturele Hoofdstad een impuls geven, onder de voorwaarde dat ook de steden investeren.

Grootschalige cultuurhistorische complexen
Landgoederen, kastelen, fabrieken, monumentale huizen, kloosters of kazernes zijn dragers van de cultuurhistorische identiteit van Brabant. Ze verliezen steeds vaker hun gebruikers en bestemming en dreigen te verdwijnen. Voor Brabant dreigt verlies voor het eigen gezicht. De inzet van de provincie is er op gericht om zoveel mogelijk cultuurhistorisch waardevolle complexen opnieuw te ontwikkelen, door ze bijvoorbeeld "pleisterplaatsen" voor de kenniseconomie te maken. Het is de bedoeling om zo, op het snijvlak van ruimte, economie en cultuur, in een nieuwe manier van werken zoveel mogelijk complexen een nieuw leven te bieden en de Brabantse identiteit te bewaren. Eigenaren, marktpartijen en ontwerpers kunnen in een open procedure voorstellen doen. In totaal willen GS E 61 miljoen beschikbaar stellen.

Landschappen van Allure
Het landschap is ook een drager van de Brabantse identiteit. Een aantrekkelijk landschap is een belangrijke factor bij het bepalen van vestigings- en leefklimaat, een waardevol bezit voor de kennis- en innovatieregio. Landschappen van Allure richt zich op de drie provinciale landschappen, de Brabantse Wal, het Groene Woud en de Maashorst. Voor deze drie landschappen wordt samen met de regio een investeringsplan opgesteld dat de ruimtelijke kwaliteit versterkt, in samenhang met economie, toerisme, infrastructuur, recreatie en plattelandseconomie. GS willen in totaal E 56 miljoen investeren in de landschappen. Cofinanciering uit de regio is een voorwaarde. Het Rijk, de gemeenten, de waterschappen, gebiedscommissies, landbouw- en natuurorganisaties en het bedrijfsleven zijn partners.




Provincie Noord-Brabant