Waterschap Brabantse Delta


Oude Maasje is vervuild met diesel

In het Oude Maasje is over een lengte van ongeveer drie tot vier kilometer verontreiniging aangetroffen door diesel. De diesel zit vooral op het water en langs de oevers van het Oude Maasje, globaal tussen het fietspontje ter hoogte van Hermenzijl en de Abraham Kampbrug. Medewerkers van het waterschap hebben speciale oliebestrijdingsmiddelen (oilbooms en absorptiedoeken) neergelegd om de diesel zoveel mogelijk op te zuigen.

De flinterdunne laag diesel is nauwelijks zichtbaar en zal binnen een week via natuurlijke vervluchtiging uit het water verdwijnen. De licht vervuilde oevers zullen op korte termijn worden gemaaid. Het maaisel zal vervolgens worden afgevoerd en op een milieuvriendelijke wijze worden verwerkt.

Opzuigen van de diesellaag is technisch niet mogelijk, omdat die hiervoor te dun is. Bestrijding met chemische middelen is onwenselijk omdat dit schadelijk is voor de flora en fauna. De scheepvaart op het Oude Maasje ondervindt verder geen hinder van de vervuiling.

Onderzoek naar oorzaak

Naar de oorzaak van de vervuiling voert het waterschap op dit moment een onderzoek uit. Mogelijke oorzaken zijn een gezonken boot of opstartproblemen met het dieselgemaal van Keizersveer. Ook andere oorzaken kunnen op dit moment niet worden uitgesloten.