Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NATIONAL GEOGRAPHIC DUIKT SAMEN MET NILE TRAVEL IN VERGETEN VERHALEN

NIEUW LICHT OP MYSTERIES EGYPTISCHE OUDHEID

Amsterdam, 4 november 2010 - In een reeks verrassende documentaires duikt National Geographic Channel vanaf woensdagavond 17 november in de geheimen van de Egyptische Oudheid. In Egypt Wednesday, tot stand gekomen in samenwerking met Nile Travel, worden programma's over het rijke verleden van Egypte getoond. Er worden onthullingen gedaan over de mysterieuze farao Psusennes 1 en er wordt gefocust op een reddingsplan voor de Sfinx van Gizeh.

Het geheim van de Zilveren Farao
In 1940 werd in de delta van de Nijl een ontdekking gedaan, die zelfs voor Egypte bijzonder was. Bij archeologisch onderzoek bij de ruïnes van Tanis stuitte Pierre Montet op de massief zilveren grafkist van Psusennes I. Daarbij trof hij een verbijsterende hoeveelheid kostbaarheden aan die de farao had meegekregen voor het hiernamaals. De schat was circa 3.000 jaar aan de aandacht van grafplunderaars ontsnapt. Hoewel de vondst nauwelijks onder deed voor de eerdere ontdekking van het graf van Toetanchamon, werd het nieuws over de Zilveren Farao overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar later maakt National Geographic Channel dat goed met de onthullende documentairereeks Mystery of the Silver Pharao, de 'Zilveren Farao' uit de 21ste Dynastie, rond 1000 voor Christus.

Oude wijsheid moet de Sfinx van Gizeh redden
Zowel wetenschappers als toeristen in Egypte zijn geïntrigeerd door de vraag waarom, wanneer en hoe de Oude Egyptenaren de Grote Sfinx van Gizeh creëerden. Raadsels die zich sneller opstapelden dan dat ze konden worden opgelost. Feit is dat het reusachtige beeldhouwwerk voor de iconische piramiden inmiddels ernstig wordt bedreigd door de natuur en de mens. Om het wereldwonder te kunnen redden van verdere aftakeling, zijn antwoorden nodig die in de Oudheid verscholen liggen. National Geographic Channel gaat met Ancient Secrets: The Sphinx op zoek naar de sleutel via hallucinaties, opoffering en zonnemetingen.

Egypt Wednesday wordt met ingang van 17 november elke woensdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur uitgezonden op National Geographic Channel.

Over Nile Travel
Nile Travel is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in reizen naar Egypte. Alles is mogelijk, van Nijl-cruises tot rondreizen en van duiktrips tot zonvakanties. In 2009 is vakantiebestemming Egypte opnieuw in populariteit toegenomen. Als antwoord op de toenemende vraag, heeft Nile Travel haar aanbod uitgebreid met nieuwe hotels, georganiseerde reizen en excursiemogelijkheden. Ga voor meer informatie en boekingen naar www.niletravel.nl