Technische Universiteit Delft

TU Delft legt mest en stro onder de loep

Door het onderzoek van Jacopo Giuntoli is meer inzicht ontstaan in de potentie van verschillende soorten biomassa-afval als alternatieve brandstof. Hij promoveert op woensdag 17 november op dit onderwerp aan de TU Delft.

Aantrekkelijk

Jacopo Giuntoli bestudeerde tijdens zijn promotie-onderzoek verschillende soorten biomassa die als milieuvriendelijke brandstof zouden kunnen dienen. 'Biomassa-afval, zoals stro of mest, is in veel opzichten aantrekkelijk. Het gebruik vervangt niet alleen fossiele brandstoffen, je maakt ook nog eens nuttig gebruik van afvalstromen.'

As

'Deze materialen hebben echter ook verscheidene nadelen, die hun toepassing op grote schaal vertragen', zegt Giuntoli, 'zoals de grote hoeveelheid as dat probleemcomponenten als kalium, chloor en fosfor bevat, en het hoge gehalte aan stikstof.'

Pyrolyse

Giuntoli bekeek de zogenoemde thermische conversie van biomassa met gebruik van kleinschalige apparatuur. Thermische conversie kon hierbij verbranding inhouden, maar ook pyrolyse. Dit laatste proces is het door verhitting laten ontleden van een stof zonder aanwezigheid van zuurstof.

Vluchtig

Giuntoli wist uitgebreide fundamentele data te verzamelen voor potentiële biomassa-brandstoffen die nog niet volledig waren gekarakteriseerd. Bovendien toonden zijn resultaten aan dat de hoeveelheid schadelijke vluchtige stikstofcomponenten, zoals NH3 en HCN, variëert met de toegepaste opwarmingssnelheden. Ten slotte is gevonden, dat een voorbehandeling door uitlogen met water een belangrijke gunstige invloed heeft op de ashoeveelheid en askwaliteit van stro en olijfresiduen, maar niet voor complexere brandstoffen, zoals kippenmest.




Technische Universiteit Delft