Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 november 2010

Vragen van de leden Marcouch en Recourt (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over gewapend geweld in Amsterdam Zuidoost


1. Kent u het bericht "Daders schietpartijen zwaarder straffen"{1} en herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen van het lid Çörüz? Heeft u kennis genomen van het laatste nieuw over een schietpartij met dodelijke afloop in Amsterdam Zuidoost?
2. Deelt u onze zorg over het aanhouden van het gewapend geweld in Amsterdam Zuidoost en de slachtoffers die daarbij vallen? Wat zijn de ontwikkelingen in de aanpak ten opzichte van uw eerdere antwoorden?
3. Herkent u ons beeld dat er een dadergroep van geweld is, die op een volstrekt gewetenloze manier te werk gaat? Zo ja, hoe vindt u dat de samenleving zich hier, met behulp van het strafrecht, tegen teweer moet stellen? Zo nee, waar baseert u dat op?
4. Heeft u, naast de uitspraken van de politiecommissaris in Amsterdam Zuidoost, meer signalen dat de strafmaat tegen daders van ernstig geweld een effectieve aanpak belemmert? Bent u bereid hierover op korte termijn met betrokken partijen het gesprek aan te gaan?
5. Kunt u ons een overzicht geven van de aanhoudingen van verdachten van gewapend geweld en wapenbezit, waar de politiecommissaris op doelt en de veroordelingen waar dit toe geleid heeft?
6. Hoe vordert het gebruik van het Vuurwapen Data Systeem en het opbouwen van vuurwapenkennis bij de politiekorpsen?
7. Hoe beoordeelt u de analyse dat het voor handen hebben van wapens de drempel verlaagt om conflicten door middel van geweld op te lossen? Kent u de verhalen dat de schietpartijen in Zuidoost volgden op een conflict waarna men een wapen ging halen?
8. Klopt het dat een huiszoeking moeilijk te realiseren is op basis van enkel een verdenking van verboden wapenbezit, zoals informatie die bekend is bij de CIE? Vindt u ook dat aan deze informatie onder omstandigheden een zwaarder gewicht toegekend mag worden? Zo ja, hoe wilt u dat bevorderen? Zo nee, waarom niet?
9. Deelt u onze mening dat er op basis van een bewezen dader-cv gerichter gezocht zou mogen worden naar wapens bij personen waarvan vermoed wordt dat zij wapens bezitten? Wat wilt u doen om ervoor te zorgen dat deze mensen niet opnieuw wapens kunnen bezitten en weten dat ze hierop in de gaten gehouden worden?
10. Bent u van mening dat het voor een goede aanpak van geweld noodzakelijk is om de lokale samenleving goed te kennen en dat in dit geval kennis van de Antilliaanse gemeenschap van groot belang is? Zo ja, hoe waarborgt u door financieel en organisatorisch dat die kennis in de toekomst gehandhaafd blijft? Zo nee, waarom vindt u deze kennis niet waardevol?

{1} http://www.at5.nl/artikelen/52210/daders-schietpartijen-zwaarder-straffen