Provincie Noord-Brabant

Persbericht

|17 november 2010    
Provinciale Staten stellen jaarlijks E3 miljoen beschikbaar voor leefgebieden Impuls voor Brabantse flora en fauna

Vanaf het komend jaar is jaarlijks E3 miljoen beschikbaar voor projecten die het leefgebied van bedreigde planten- en diersoorten verbeteren. Provinciale Staten hebben daartoe 12 november jl. een motie aangenomen. De biodiversiteit in Brabant krijgt daarmee een stevige impuls.

Meer dan vijfhonderd soorten planten en dieren die in de provincie voorkomen zijn bedreigd in hun voortbestaan. Een aantal staat op het punt uit Noord- Brabant te verdwijnen. De afgelopen jaren heeft de provincie met succes maatregelen genomen om de leefgebieden van deze soorten te verbeteren. Omdat het geld daarvoor nu op was, hebben Provinciale Staten jaarlijks E 3 miljoen beschikbaar gesteld. Peter van Vugt, gedeputeerde Ecologie, toonde zich vandaag in zijn openingswoord voor het evenement Beursvloer Biodiversiteit verheugd over deze extra middelen.'Uit onderzoek blijkt dat onze gerichte inzet op leefgebieden in de afgelopen jaren succesvol is geweest. Dat beleid kunnen we nu doorzetten'.

Voornemen is om het geld in te zetten voor leefgebieden van het agrarisch landschap en in natuurgebieden. Op de West-Brabantse kleiakkers heeft het randenbeheer voor bedreigde akkervogels en akkerflora ondersteuning nodig. Zo krijgen soorten als veldleeuwerik, patrijs, graspieper, korenbloem en akkerandoorn nieuwe kansen. Doel is verder om op de zandgronden snel maatregelen te nemen voor de knoflookpad, om zo te voorkomen dat deze soort uit Noord-Brabant en zelfs uit Nederland verdwijnt. Met het geld is het ook mogelijk om een project rond de boomkikker volgens plan uit te voeren. Daarnaast zal de provincie maatregelen nemen op heideterreinen, vennen en hoogveenrestanten. Het gaat daar om bedreigde soorten als speerwaterjuffer, gentiaanblauwtje, heikikker, gladde slang en beenbreek.



Provincie Noord-Brabant