Hulpverlening Gelderland Midden



Bluspoging schoorsteenbrand

GARDEREN Omstreeks 17.30 uur is de brandweer Garderen samen met de hoogwerker uit Barneveld gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Speulderweg.

De bewoner had eerst geprobeerd zelf de brand met een tuinslang te blussen. Toen dit niet lukte heeft hij 112 gebeld. Bij aankomst was er erg veel rookontwikkeling en was het onduidelijk waar de brand zich precies bevond. Naburige korpsen werden daarom ook gealarmeerd.

Na de verkenning was het duidelijk dat het om een kleine brand ging die snel werd geblust. De naburige korpsen konden daarom nog voordat ze waren gearriveerd al weer naar de kazerne terugkeren. De schoorsteen was zo heet dat ook het naastgelegen dak vlam had gevat. Stichting Salvage is ingeschakeld om de opgelopen schade te inventariseren.


---

**************************************

Nu het winterseizoen weer voor de deur staat en de kachels opgestookt worden, wordt de brandweer regelmatig opgeroepen voor schoorsteenbranden.

Advies van de brandweer is dan ook: zorg dat het schoorsteenkanaal van houtkachel of open haar voor aanvang van het stookseizoen wordt geveegd en gecontroleerd door een erkend bedrijf.