Ingezonden persbericht


Woningcorporaties en gemeenten starten derde Lemon-onderzoek

Bewoners van zes gemeenten beoordelen

de leefbaarheid in verschillende wijken

Woont u naar tevredenheid? Vindt u dat uw woonomgeving verandert? En hoe denkt u over de veiligheid in uw buurt? Deze en andere vragen kunnen bewoners van de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe beantwoorden tijdens een grootscheeps leefbaarheidsonderzoek. Het onderzoek, het derde op rij, is een initiatief van Wooncompagnie, Woningbouwvereniging Anna Paulowna en de betreffende zes gemeenten.

Bij de zes gemeenten, Woningbouwvereniging Anna Paulowna en Wooncompagnie staat het thema leefbaarheid hoog in het vaandel. Om een beter inzicht te krijgen in de vraag hoe bewoners hun woonomgeving beleven, wordt elke twee jaar een leefbaarheidsonderzoek gehouden. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek kunnen afspraken worden gemaakt en acties worden uitgezet, die de leefbaarheid in wijken en buurten ten goede komen. De onderzoeksgegevens worden dan gebruikt als input voor nieuwe projecten.

Bewoners geven rapportcijfers
Het onderzoek wordt wederom uitgevoerd door RIGO Research en Advies uit Amsterdam, aan de hand van Lemon, de 'leefbaarheidsmonitor'. Lemon maakt het oordeel van bewoners over de leefbaarheid zichtbaar, meetbaar en vergelijkbaar. Bewoners van verschillende buurten in de zes gemeenten krijgen deze week, steekproefsgewijs, een vragenlijst toegestuurd. Het invullen van de lijst kost slechts enkele minuten, maar levert veel nuttige informatie op. De benaderde bewoners geven rapportcijfers aan verschillende aspecten van leefbaarheid. Aan de orde komen thema's zoals aanbod en kwaliteit van voorzieningen, veiligheid, sociale contacten, onderhoud van wegen en groen en verlichting. Als dank voor hun medewerking wordt per 25 retour gezonden enquêtes steeds een 1/5 staatslot verloot.

Samen nog gerichter actie ondernemen
Het derde leefbaarheidsonderzoek is omvattender dan de twee voorgaande, in 2006 en 2008. De standaard Lemon-vragenlijst (17 gesloten vragen en twee open mogelijkheden voor opmerkingen) is uitgebreid met 15 zogenoemde verdiepingsvragen, waarmee de woningcorporaties en gemeenten de nodige achtergrondinformatie hopen te verkrijgen. Zo kan er nog gerichter actie worden ondernomen.