Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Uitspraak rechter bevestigt: politiek is aan zet in heffingendiscussie

Woerden, 17 november 2010

De gezamenlijke ICT- en consumentenelektronica-industrie, alsook blanco informatiedragers maken zich zorgen over de gevolgen die de uitspraak van de rechter heeft in het hoger beroep omtrent de thuiskopieheffing. Het risico op hogere prijzen voor technologische producten dreigt.

Volgens de rechter is kopiëren uit illegale bron toegestaan en moet de schade die daar het gevolg van is worden gecompenseerd via kopieerheffingen op producten. Hoewel de rechter erkent dat dit mogelijk in strijd is met het Europese recht, weigert deze om aan de hoogste Europese rechter duidelijkheid te vragen. Verder geeft de rechter aan dat alleen de Nederlandse wetgever er voor kan zorgen dat er geen nieuwe heffingen komen en de bestaande heffingen worden afgeschaft.

De ICT- en consumentenelektronica-industrie noemen het een gemiste kans dat de rechter de vraag niet aan het Europese Hof heeft voorgelegd, omdat een oplossing op Europees niveau het beste zou zijn. Leon Rijnbeek, voorzitter van STOBI: "Op dit moment is maar één conclusie mogelijk: de Nederlandse wetgever is aan zet en moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

De uitspraak van de rechter dreigt de discussie over het voorbestaan van de kopieerheffingen weer te doen oplaaien. Het voortbestaan van de heffingen en zelfs nieuwe heffingen staan de ontwikkeling van legale aanboddiensten in de weg. De uitspraak van de rechter gaat ook in tegen de wens van de Tweede Kamer, die het systeem wil afschaffen. Het kabinet heeft hier positief op gereageerd. In Europa is hierover steeds meer consensus en ook Eurocommissaris Kroes sprak zich onlangs uit tegen de huidige structuur van heffingen.

In de 21e eeuw zijn algemene heffingen op producten achterhaald. Nieuwe technologie laat de consument rechtstreeks afrekenen bij de artiest. En juist uitbreiding van de heffingen maakt nieuwe technologie duurder voor industrie en consument. Een neerwaartse spiraal die innovatie tegengaat. "Technologische bedrijven mijden Europa steeds vaker met productlanceringen vanwege de veelvoud aan heffingen op producten, die in elk land weer anders is", aldus Dirk van Roode, manager Public Affairs bij ICT~Office.

De industrie roept de wetgever daarom op een keuze te maken voor het stimuleren van legaal aanbod door het thuiskopiestelsel af te schaffen. Het einde is zoek als de keuze valt op een systeem, waarin heffingen op informatiedragers onbeperkt worden uitgebreid en verhoogd. Andre Habets, directeur van FIAR: "Een systeem waarbij onbeperkt heffingen kunnen worden opgelegd gaat ten koste van bedrijfsleven en consument. De contentindustrie moet haar eigen probleem oplossen door online een goed, betaalbaar aanbod te creëren."

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Over FIAR CE
Vereniging FIAR CE vertegenwoordigt de fabrikanten, importeurs en agenten van audio en visuele media in Nederland.

Over STOBI
STOBI vertegenwoordigt de producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatiedragers in Nederland. De deelnemers van STOBI vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 90% van de Nederlandse markt.

Noot aan de redactie (