Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2010

Schriftelijke vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over "Dagboek van een bejaardenbroeder"


1.Bent u bekend met het artikel "Dagboek van een bejaardenbroeder" in HP/ De Tijd van 17 november over de situatie bij zorggroep Rijnmond in Rotterdam?


2.Bent u van mening dat het verantwoord is om met vijf medewerkers een groep van 31 bewoners van een gesloten psychogeriatrische afdeling te verzorgen?


3.Bent u het ermee eens dat groepen die zo groot zijn als in het artikel wordt geschetst, voor zowel bewoners als voor medewerkers zeer problematisch zijn en goede zorg onmogelijk maken? Zo ja, op welke manier werkt u aan een oplossing voor dit probleem?


4.Weet u of de IGZ nog onlangs een inspectie in dit huis heeft uitgevoerd? Zo ja, kwamen de bevindingen daarvan overeen met de bevindingen van de journalist? Zo nee, zal er naar aanleiding van dit artikel op korte termijn een inspectie volgen?


5.Bent u het met mij eens dat er genoeg voorbeelden zijn van verpleeghuizen zijn waar met eenzelfde budget per cliënt wél kleinschalige zorg geleverd kan worden en waar wél voldoende personeel per groep aanwezig is? Zo ja, bent u het dan ook met mij eens dat het bedroevend is dat er nog steeds zulke grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen verpleeghuizen? Welke actie onderneemt u om de kwaliteit van achterblijvende verpleeghuizen te verbeteren?


6.Kunt u aangeven of er in de aanstaande beginselenwet voor verplegingshuizen criteria zullen worden opgenomen over minimale personeelsbezetting, over het adequaat inwerken van mensen, over de verhouding van het aantal mensen dat werkt via een flexcontract of als invaller en het aantal vaste krachten en over het aantal nieuwe gezichten waarmee bewoners mogen worden geconfronteerd?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag