Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 17 november 2010

Voorstel voor herziening wegencategorisering in Overijssel teruggenomen Nieuwe discussie over kaders voor functie en inrichting wegen

Gedeputeerde Staten willen een nieuwe discussie met Provinciale Staten voeren over de kaders die nodig zijn voor de wijziging van de functie en inrichting van provinciale wegen. Dit blijkt uit het debat dat vandaag is gevoerd in de commissie Economie, Mobiliteit en Bestuur over het voorstel van Gedeputeerde Staten rond de herziening van de wegencategorisering. De 125 inspraakreacties, de acht insprekers vanuit overheden, inwoners en bedrijfsleven die hun visie gaven tijdens de commissie EMB en de verschillende beelden die leven bij de Statenfracties waren voor Gedeputeerde Staten aanleiding om het voorstel voor de herziening van de wegencategorisering terug te nemen.

Volgend jaar willen Gedeputeerde Staten een nieuwe discussie voeren met Provinciale Staten over de invulling en de weging van thema's als duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor nieuwe voorstellen voor de wijziging van de functie en inrichting van provinciale wegen. Tot die tijd blijft de huidige wegencategorisering van kracht.

De Omgevingsvisie vormt de basis voor de indeling van provinciale wegen naar stroomwegen (120/100 km/uur), gebiedsontsluitingswegen (80 km/uur) en erftoegangswegen (60 km/uur). Doel van het provinciebestuur is om een goede en gedifferentieerd aanbod van provinciale wegen in Overijssel te hebben. Bij het toekennen van de functie en vorm aan een weg kijken Gedeputeerde Staten daarom niet alleen naar de economische functie van een weg, waarbij doorstroming centraal staat, maar ook naar de betekenis van het gebied voor leefbaarheid, toerisme en natuur.

Kijk voor meer informatie over de wegencategorisering op www.overijssel.nl/wegencategorisering.




Provincie Overijssel