Ingezonden persbericht

Nederland Schreeuwt om Cultuur

Beste relatie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst

Waarschijnlijk heeft het nieuws over de plannen van de regering, om ruim 20% van de financiering voor Nederlandse kunst en cultuur te schrappen, u reeds van verschillende kanten bereikt. In verhouding tot de bezuinigingen op het totaal van de rijksbegroting, is dit een enorme onevenredige aanslag op het culturele leven in Nederland. Daarnaast is het plan om de BTW op voorstelling- en concertkaartjes te verhogen van 6 naar 19%.

Het beeld dat daarbij wordt geschetst, is dat van kunst en cultuur als linkse hobby, als nutteloze franje in plaats van noodzaak voor groei en emancipatie. De kaasschaaf maakt plaats voor de botte bijl.

Cultuur is van ons allemaal, van u! Of u nou graag een boek leent van de bibliotheek, een theater, cabaretvoorstelling of een concert bezoekt, naar een archeologisch museum of mooie kathedraal gaat in uw vakantie, graag wilt dat uw kinderen op school iets leren over wat van waarde wordt geacht in onze maatschappij, of de tentoonstellingen van het NIMk over media en kunst bekijkt: al deze facetten van het culturele leven zullen worden aangetast. NU is het moment om te laten weten dat we het daarmee niet eens zijn.

Als aandeelhouders en deelnemers aan de cultuur in ons land is het van belang dat we NU tonen dat kunst en cultuur in Nederland moeten blijven bloeien.

Hoe doet u dit?
Door affiches van Nederland Schreeuwt om Cultuur duidelijk zichtbaar op te hangen: thuis, op het werk, in uw stamcafé of restaurant, in de bioscoop of supermarkt om de hoek. Materiaal is beschikbaar via de website www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl
Door een bijdrage (kunstwerk of ander ontwerp) te leveren aan het project SLASH/ART geïnitieerd door het Sandberg Instituut, Kunsten 92 en de Appel http://slashart.nl/
Door voor 20 november uw eigen 'Nederland schreeuwt om cultuur' filmpje op Youtube te uploaden: binnen 1 minuut vertelt u wat uw meest bijzondere ervaring was met kunst of cultuur http://www.youtube.com/watch?v=opfC_bJoBlo
Door uw handtekening te zetten onder de petitie www.stopculturelekaalslag.nl/

Door deze mail met onze schreeuw door te sturen.

Door mee te doen aan de landelijke actiedag Nederland Schreeuwt Om Cultuur op zaterdag 20 november. Door het hele land gaan mensen om 16.00 uur de straat op om zich te laten horen voor het behoud van kunst en cultuur in Nederland. In Amsterdam verzamelen cultuurliefhebbers zich op 20 november om 16.00 uur op het Leidseplein.

We hopen dat u erbij zult zijn. Met deze actie kunnen wij gezamenlijk laten horen dat wij waarde hechten aan kunst en cultuur in alle facetten. Wij moeten het kabinet laten weten dat Nederland zijn cultuur wil behouden! Schreeuw mee!
Bij voorbaat dank voor uw bijdrage,

Heiner Holtappels
Annette Mullink
NIMk-team

Facebook Event: http://www.facebook.com/event.php?eid=137491739636352

Nederland schreeuwt om cultuur.
Zaterdag 20 november 2010 | 16.00 | Leidseplein

http://www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl