Gemeente Amsterdam



Conferentie `Een radicale toekomst voor Amsterdam?' - 18 november

29 september 2010

Daag uzelf uit om uw bestaande ideeën over radicalisering te onderzoeken en te verdiepen door een inspirerende dag met prominente sprekers uit binnen- en buitenland!

Wanneer?

Donderdag 18 november 2010 van 10:00 - 16:30 uur

Waar?

Boekmanzaal stadhuis Amstel 1

Radicalisering is een veel gehoorde term in de media, politiek en samenleving. Hoe heeft radicalisering zich in de laatste jaren ontwikkeld? Hoe reageren we als stad op deze ontwikkelingen?

Waarover? Polarisatie, extreemrechts activisme en Islamistische radicalisering

Amsterdam is een kleurrijke stad met maar liefst 177 nationaliteiten en diverse religieuze achtergronden. Onder een deel van de Amsterdammers heerst ongemak en soms ook angst en frustratie over de verschillende bevolkingsgroepen. Anderen voelen zich onrechtvaardig behandeld omdat ze gediscrimineerd of buitengesloten worden en daarom een beperkt toekomstperspectief ervaren. Deze gevoelens van angst en dreiging over en weer werken vervreemding in de hand. Dit is dan ook geen probleem van één individu of groep, maar raakt iedereen in de stad. De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om een constructief gesprek op gang te brengen tussen mensen uit alle verschillende bevolkingsgroepen. Op de conferentie staat verdieping centraal omtrent de processen van radicalisering vanuit de wetenschap, beleid en uitvoering. In de ochtend kunt u luisteren naar professionals die het thema vanuit diverse invalshoeken belichten zoals de sociologie, media en politiek. Na de lunch neemt u deel aan een tweetal inspiratiesessies waarin u kunt mee discussiëren over geladen onderwerpen zoals de politieke Islam in al haar facetten en de in de maatschappij ervaren polarisatie in de samenleving. Burgemeester Van der Laan sluit de dag af met nieuw verworven inzichten en kansen voor de stad.

Programma

Ochtend 10.00 - 12.00 uur
* Opening door Directie Openbare Orde en Veiligheid - Informatiehuishouding Radicalisering
* Radicalisering; De huidige ontwikkelingen vanuit een historisch oogpunt - Prof. dr. Erik Borgman
* Kansen en bedreigingen voor de toekomst: Talkshow metdhr. Jan van Groesen, dhr. drs. Hans Moors, mw. Fatima Elatik en mw. prof. dr. Marion van San

Lunch 12.00 - 13.00 uur

Middag 13.00 - 16.30 uur
* Ins en outs van het radicaliseringsproces: Een ervaringsdeskundige aan het woord
* Deelname aan twee inspiratiesessies:

o Het spanningsveld en de invloed van de (nieuwe) media - Dhr. Jan van Groesen

o Salafisme; Internationale kennis, lokale antwoorden - Dhr. prof. Mohammed Darif en dhr. Hassan el Maimouni

o Is de politieke Islam op zijn retour? - Dhr. prof. dr. Jean Tillie en dhr. Aissa Zanzen

o Polarisatie in tijden van crisis; Ontwikkelingen en vooruitzichten - Dhr. drs. Hans Moors
* Afsluiting door Burgemeester Van der Laan
* Borrel

Dagvoorzitter: Mw. drs. Petra Stienen

Aanmelden?

U kunt zich registreren via www.novodor.nl/aanmeldenconferentie. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per e-mail. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de conferentie.

Voor wie?

Bestuurders en raadsleden
Beleidsmakers
Professionals
Maatschappelijk actieve burgers