Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie M. Nijdam

Titel proefschrift
Leader Firms The Value of Companies for the Competitiveness of the Rotterdam Seaport Cluster

---

Promotors:
prof.dr. R.J.M. van Tulder

---

Datum
09 november 2010 10:51

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Beter selecteren nieuwe bedrijven kan concurrentiepositie haven versterken

'Leader firms' spelen grote rol in haven

Bij het aantrekken van nieuwe bedrijven in het Rotterdamse havengebied moet nadrukkelijker gekeken worden naar de waarde die deze ondernemingen hebben voor de concurrentiekracht van de hele haven. Dat concludeert Michiel Nijdam in zijn proefschrift Leader Firms. The Value of Companies for the Competitiveness of the Rotterdam Seaport Cluster. Nijdam promoveert donderdag 18 november 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In zijn proefschrift onderzocht Michiel Nijdam de rol van de zo geheten leader firms in het Rotterdamse havencluster. Deze leader firms zijn bedrijven die opvallend veel positieve effecten genereren voor het lokale bedrijfsleven.
Uit het onderzoek komt naar voren dat leader firms veelal bedrijven zijn die lokaal geleid worden en die veel investeren in kennis en innovatie. De aanwezigheid van leader firms heeft grote invloed op de concurrentiepostie van een havengebied.

Op basis van het onderzoek kan in kaart worden gebracht wat voor ecnomische neveneffecten een bedrijf oplevert. Nijdam adviseert havens hierop te letten bij het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. Terwijl de haven vaak slechts gezien wordt als een logistiek knooppunt, bestudeerde Nijdam de Rotterdamse haven als een cluster van verwante bedrijven. In de definitie van Nijdam strekt de Rotterdamse haven zich uit van de Maasvlakte tot Gorinchem.

Volgens de haveneconoom heeft de haven 27 bedrijven die je zou kunnen betitelen als leader firm. Tot die lijst is gekomen door een enquête onder industrie-experts en een uitgebreide lijst met criteria, zoals omzet, aantal werknemers en aantal patenten. Binnen deze lijst heeft Nijdam een rangschikking gemaakt onder de leaderfirms naar de omvang van de positieve effecten die zij genereren. De lijst wordt aangevoerd door IHC, 's werelds grootste producent van baggervaartuigen.

Het onderzoek van M. Nijdam is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl