GroenLinks

De Amerikaanse geopolitieke agenda anno 2010

18 nov 2010, 19:00u
Locatie: Partijbreau, Oudegracht 312 Utrecht
Sprekers: Mariko Peters, Bert Koenders (voorbehoud) en Professor Henk Overbeek en SP-onderzoeker Karel Koster

Wat drijft de Amerikanen in hun buitenland-politiek? Waarom al die oorlogen en gaat het om nog meer dan olie en wereldmacht? Welk verschil maakt Obama?

Met de opkomst van China en het aantreden van Bush is de Amerikaanse buitenlandse politiek zeer agressief geworden. Het Midden-Oosten en is een brandpunt van die politiek. Daarom wil de werkgroep Midden-Oosten het nieuws van de dag ontstijgen en op zoek gaan naar de onderliggende krachten.

Vrijwel geen land is onaangeraakt gebleven door de ambities van de USA in de periode sinds WO2. Een onafzienbare reeks oorlogen en een lange lijst van door de USA gesteunde staatsgrepen markeert die ambities. Waarom? Wat heeft dit land daarmee bereikt en wat wordt het vervolg? Bush had een heel simpel idee daarover, vastgelegd het PNAC (Project for a New American Century). Dat komt erop neer dat Amerika de nobele plicht heeft om de wereld te leiden met vooropstelling van zijn eigen belang, en voor het vervullen van die opdracht altijd militair superieur moet blijven.

Maar wat is de ideologie van Obama? Het lijkt erop dat hij het PNAC gewoon heeft overgenomen en verder probeert uit te voeren. Wat betekent dat voor bijvoorbeeld een toekomstige aanval op Iran, die door velen in 2011 verwacht wordt? En hoe gaat de economische oorlog met China zich ontwikkelen?

Henk Overbeek, professor internationale relaties aan de VU de Amsterdam, en Karel Koster, onderzoeker Wetenschappelijk Bureau van de SP, (buitenlands beleid en veiligheidsvraagstukken), zullen hierover een inleiding houden. GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters zal vooral ingaan op wat dit betekent voor de politieke stellingname van GroenLinks in internationale kwesties.

Uitgenodigd en toegezegd met voorbehoud: Bert Koenders, oud PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking.