Gemeente Almelo

Loes Info Centrum Jeugd en Gezin opent in bibliotheek

12 november 2010 - Vanaf 18 november kunnen ouders en opvoeders in Almelo voor informatie en advies óók terecht bij het Loes Info Centrum Jeugd en Gezin. Dat wordt dan geopend in de Centrale Bibliotheek. De gemeente wil naast de website www.loes.nl ook een plek bieden waar je gemakkelijk binnen kunt lopen als je vragen hebt over opvoeden en opgroeien.

Waarom Loes in Almelo?
Iedereen vindt opvoeden wel eens lastig. Elke ouder heeft wel eens een vraag. Soms heb je informatie nodig die je kan helpen. In oktober 2009 is daarom Loes in Almelo van start gegaan. Ouders en opvoeders kunnen bij Loes terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien.

"In Almelo zijn er bijna 11.500 huishoudens met kinderen. We willen dat de informatie en het advies gemakkelijk toegankelijk is. En dat zie je terug in de hele opzet", aldus wethouder Mieke Kuik-Verweg.

Meestal is een eenvoudige tip genoeg om een ouder of verzorger verder te helpen. "Wij willen dat jeugd in Almelo een goede plek heeft om op te groeien," zegt de wethouder, "en dan is het fijn dat er voor ouders en verzorgers een plek is waar je objectieve informatie kunt krijgen van mensen die je begrijpen en ervoor zijn opgeleid. Bijvoorbeeld over zindelijkheid, hoe je omgaat met pubers en alcohol maar ook over eenvoudige zaken als de hoogte van het zakgeld. Uiteindelijk draagt het allemaal bij aan het voorkomen dat een eenvoudige vraag uitmondt in een grote kwestie."

Op 17 november opent wethouder Kuik-Verweg het Loes Info Centrum in de Centrale Bibliotheek. Ouders en opvoeders kunnen er vanaf 18 november vijf middagen per week terecht voor informatie en advies. "We zijn erg blij dat we door het samenspel met de vernieuwde bibliotheek, zo'n mooie plek hebben gecreëerd voor Loes."

Foto Rikkert Harink

Loes in de vernieuwde Centrale Bibliotheek
De Centrale Bibliotheek in Almelo is in oktober volledig opnieuw ingericht. Het Loes Info Centrum heeft een plek op de 1e verdieping gekregen, in de `wereld' met onder andere kinderboeken voor 0 - 8 jaar, romantische boeken en boeken over opvoeding en onderwijs.

Het Loes Info Centrum geeft je het gevoel van een huiskamer waar je zo naar binnen stapt. Ook is gedacht aan entertainment voor kinderen. In het Loes Info Centrum is een speelhoekje waar de kinderen zich kunnen vermaken. Voor advies waar meer tijd voor nodig is, kan ook gebruik worden gemaakt van een spreekkamer op de 5e verdieping.

Waar kun je terecht in Almelo?
Loes is het gezicht van het Centrum voor Jeugd en Gezin Almelo. De medewerkers van Loes zijn deskundigen op het gebied van opvoeding en hebben daarnaast een opleiding gevolgd van Triple P. Deze methode biedt opvoedkundige oplossingen die erop gericht zijn om de band met je kind te versterken.

De site www.loes.nl is de meest populaire methode om informatie te vinden, maar ouders kunnen ook bellen (0546 - 45 10 10) of binnenlopen bij een Loes Opvoedspreekuur. Daarnaast worden regelmatig leuke activiteiten en interessante themabijeenkomsten georganiseerd. Loes geeft ook tips en handvatten in de maandelijkse column in de Twenth Ruiten Drie. En vanaf 18 november komt daar het Loes Info Centrum Jeugd en Gezin bij dat open is op dinsdag tot en met zaterdag van 13 - 17 uur.

Achtergrond
Het college van B&W stelde vorig jaar in mei de invulling vast van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Almelo. "De invulling is samen met Almelose en Twentse instellingen ontwikkeld, waardoor de betrokkenheid groot is." Voor het Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt de gemeente geld van de Rijksoverheid.