Gemeente Tiel


Wegwijs op het gemeentehuis van Tiel

Op 18 november 2010 organiseert de gemeente Tiel in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) het project `Wegwijs op het gemeentehuis'. Aan dit project doen ongeveer 70 leerlingen van het RSG Lingecollege mee. Voor een dag vervullen zij de rol van gemeenteraadslid en bedenken zij concrete plannen die in de gemeente Tiel uitgevoerd kunnen worden. Het thema is 'Lekker in je vel', met als subthema's:

* Hoe kunnen we bij jongeren gezond gedrag stimuleren (t.a.v. roken, alcohol, overgewicht)?

* Hoe kunnen we het Centrum voor Jeugd en Gezin onder de aandacht van jongeren brengen?

Doel en werkwijze

Het doel van het project `Wegwijs op het gemeentehuis' is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en andere deskundigen. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om EUR 1250 te besteden goed kunnen onderbouwen.

's Middags zullen de leerlingen in een jeugdgemeenteraadsvergadering de gemeenteraad adviseren over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen gaat de gemeente ook echt uitvoeren. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur. De
jeugdgemeenteraadsvergadering begint om 16.00 uur onder leiding van burgemeester De Vreeze. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.

Wat is het IPP?

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Naast veel andere projecten wordt voor jongeren `Wegwijs op het Gemeentehuis' georganiseerd. U kent het IPP ook van de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer.