Rijksvoorlichtingsdienst

Laatste voorbereiding voor EU-militairen tijdens European Rhino 2

Deze week vindt op de Nassau-Dietzkazerne in Budel de oefening European Rhino 2 plaats. Tijdens deze oefening wordt de internationale staf van de Europese Battle Group (EUBG) gecertificeerd voor een eventuele inzet als snelle reactiemacht van de Europese Unie. De Europese eenheid staat vanaf 1 januari 2011 klaar voor inzet,

Nederland vormt de eerste helft van 2011 de EU Battle Group samen met Duitsland, Oostenrijk, Finland en Litouwen. De eenheid telt ongeveer 2350 militairen en staat onder leiding van de Nederlandse brigadegeneraal Michiel van der Laan, commandant 13 Gemechaniseerde Brigade. Het Nederlandse aandeel bestaat uit 1200 militairen.

De EU Battle Group kan beschikken over een volledig pakket militaire capaciteiten, inclusief gevechtssteun, logistiek en transport. De eenheid is in staat om gedurende 30 tot 120 dagen zelfstandig te opereren. Ze kan worden ingezet voor evacuatieoperaties van non-combattanten en humanitaire ondersteuning maar ook voor conflictpreventie en crisisbeheersingsoperaties in de beginfase. De ambitie is dat de EU Battle Group binnen vijftien dagen na goedkeuring wordt ingezet.

De oefening European Rhino 2 bereidt de internationale staf bestaande uit Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Finse militairen voor op een eventuele inzet als 'initial entry' eenheid waarmee op snelle wijze een (opkomende) crisissituatie gestabiliseerd kan worden danwel andere eenheden de tijd kan worden gegeven om te activeren en te ontplooien. In totaal nemen driehonderd militairen aan de oefening deel.