Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kindergemeenteraad in gemeentehuis Hoogezand-Sappemeer (persbericht 058, 2010)

Op 18 november 2010 organiseert de gemeente Hoogezand-Sappemeer de Kindergemeenteraad in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek. Veertig leerlingen van vijf basisscholen doen mee. Zij gaan zich een middag lang in het gemeenteÂhuis bezighouden met lokale poliÂtiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenÂken in het kader van het thema âvrije tijdâ. De gemeenÂte heeft voor uitvoering van het beste plan een bedrag van ⬠2.500,- vrijgeÂmaakt.

Doel en werkwijze
Het doel van de Kindergemeenteraad is kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis zullen de leerlingen een gesprek voeren met raadsleden, die iets vertellen over hun werk en hun standpunÂten geven over het thema vrije tijd. Deze confronÂtaÂtie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectÂvoorstelÂlen goed kunnen onderÂbouwen.

's Avonds adviseren de leerlingen in de KindergemeenteraadsverÂgadering de gemeenteraad over de besteding van het bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen zal door de gemeente uitgevoerd worden. Een unieke kans om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De
Kindergemeenteraadsvergadering wordt gehouden vanaf 18.00 uur in de raadszaal, voorgezeten door burgemeester Yvonne van Mastrigt. BelangÂstellenden zijn dan van harte welkom om op de puÂblieke tribune plaats te nemen en de spanÂnende discussie te volgen die moet leiden tot het beste proÂject.

Â