Gemeente Kampen

Aftrap fietseducatieproject op Almere College

17-11-2010
Donderdag 18 november vindt op het Almere college in Kampen een pilot plaats van het nieuwe fietseducatieproject "Fiets4Safe" van het ROVO (Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel). Uit de ongevallencijfers van de laatste jaren blijkt dat jongeren (12-15 jaar) op de fiets een uiterst kwetsbare groep weggebruikers vormen. Het doel van dit project is om jongeren meer verkeersbewust te maken. Verkeerswethouder Pieter Treep doet de aftrap van deze proefles. Het ROVO biedt voor jongeren (12 - 15 jaar) vanaf 2011 een nieuw kant-en-klaar project aan: "Fiets4Safe". Door middel van film en presentatie en met professionele acteurs wordt op interactieve en indringende wijze met de leerlingen gewerkt aan aandacht en begrip voor de overige verkeersdeelnemers wanneer je op de fiets zit. Hierbij komen de effecten van groepsdruk, het corrigeren van elkaar en voorbeeldgedrag uitvoerig aan bod. Ook het gebruik van mp3-spelers en mobiele telefoons op de fiets zijn onderwerp van discussie.

Regierol
Leerlingen van de 2e klassen van het Almere college mogen als slotstuk van het project de laatste scène van de bijbehorende film naspelen. Daarbij nemen zij ook de regie op zich, waardoor ze zelf de norm kunnen bepalen voor verantwoord gedrag op de fiets in het verkeer. Dit zelf verantwoordelijk maken wordt op landelijk niveau ook gezien als belangrijke succesfactor voor gedragsverandering bij deze jonge doelgroep. Het ROVO speelt met de inzet van "Fiets4Safe" in op vraag vanuit de VEVO-scholen (Verkeersveiligheid Voortgezet Onderwijs).

Verkeerswethouder Treep is groot voorstander van deze methode: "Jongeren zijn zich vaak niet of nauwelijks bewust van de gevaren in het verkeer. Een interactief programma waarbij ze zelf aan de slag moeten om te ontdekken wat er allemaal kan gebeuren, vind ik een uitkomst! Want het aantal jonge verkeersslachtoffers is nog altijd veel te hoog. Ik hoop daarom dat dit programma echt aanslaat".

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |