Rijksoverheid


WK en Olympische Spelen in Brazilië kans voor Nederlandse ondernemers

Nieuwsbericht | 17-11-2010

Meer dan 25 Nederlandse ondernemers bezoeken van 18 tot en met 26 november 2010 Brazilië. De bedrijven willen aanhaken bij de sterke economische groei in dit land. Het WK-voetbal in 2014 en de Olympische Spelen (OS) in Rio in 2016 bieden extra kansen. Tegelijkertijd brengen 31 bedrijven een bezoek aan Colombia, een land dat na een moeilijke periode nu talrijke kansen biedt.

Voor WK-voetbal 2014 en de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro wordt de komende jaren tussen de 11 en 33 miljard euro geïnvesteerd. "Brazilië staat open voor Nederlandse kennis, technologie en kwaliteit," aldus staatssecretaris Bleker (Buitenlandse Handel). "In Brazilië genieten de Nederlanders en hun producten en diensten een zeer goede reputatie." Tijdens de missie gaan bedrijven mee uit de industrie, veiligheidsmanagement, milieu, marketing en communicatie, transport en infrastructuur.

Kansen

Door het WK en de OS nemen het toerisme, vliegverkeer en zakelijke dienstverlening stevig toe. Brazilië wil daarom vliegvelden renoveren en uitbreiden, de bereikbaarheid van steden verbeteren, en investeren in toeristische faciliteiten en openbaar vervoer. Daarmee biedt het evenement kansen voor Nederlandse bedrijven. De belangrijkste sectoren daarbij zijn:

* Toelevering stadions en sportfaciliteiten
* Sport, entertainment & merchandising

* Veiligheid

* Hotels, toerisme & catering

* Telecommunicatie & ICT

* Infrastructuur ((lucht)havens, stadscentra en stadions)
* Sanitatie (waterzuivering, beheersing ,afvalwerking)

Groeimarkt

Brazilië heeft 187 miljoen inwoners en is de achtste economie van de wereld. Voor 2010 wordt een groei van 7,8 procent verwacht. Nederland behoort tot de grootste investeerders en is de vierde exportbestemming. Voor Nederlandse bedrijven liggen er, naast de mogelijkheden die de sportevenementen bieden, met name kansen op het gebied van voedselverwerkende industrie, scheepsbouw, (duurzame) energie, waterzuivering, binnenvaart en (lucht)havens.

Opening Cruyff Court en Voetbalbeurs

De missie valt samen met de opening van een Cruyff Court in Sao Paulo en met het bezoek van The HollandBelgium Bid onder aanvoering van BID-president Ruud Gullit. The HollandBelgium Bid presenteert zich met een team van beroemde ex-internationals in São Paulo en op de Soccerex in Rio de Janeiro. Dit is de grootste internationale voetbalbeurs waar de UEFA, de FIFA en de vertegenwoordigers van de twaalf Braziliaanse WK 2014 gaststeden aanwezig zijn. Nederland is met de Nederlandse bedrijvendelegatie en een HollandBelgium Bid Paviljoen aanwezig op Soccerex.

Colombia

Colombia heeft zich tot een interessante markt voor Nederlandse ondernemers ontwikkeld. Het land kende de afgelopen jaren hoge groeicijfers en heeft zijn internationale handel sterk uitgebreid. De binnenlandse veiligheid is toegenomen en het ondernemersklimaat is sterk verbeterd. Vooral op het terrein van (duurzame) energie, milieu, agro-industrie en de maritieme sector (havens) liggen goede kansen voor Nederlandse bedrijven.

Vrijhandelsakkoord

Colombia ontwikkelt zich net als Brazilië tot een economie op basis van biomassa. Het land beschikt over een enorm potentieel voor duurzame productie van land- en bosbouwgewassen. Nederland is de belangrijkste handelspartner van Colombia in Europa en de derde wereldwijd. "De mogelijkheden voor zakendoen worden in de toekomst verder vergroot wanneer het dit jaar afgesloten vrijhandelsakkoord tussen de EU en Colombia in werking treedt," aldus Bleker. "Nederlandse producenten krijgen daardoor betere mogelijkheden voor handel, investeringen en zakelijke dienstverlening."

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Zie ook


* Informatie voor de pers

* Facebook - Staatssecretaris Bleker

* www.twitter.com/eleninieuws | Volg het nieuws van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie via twitter


* Internationaal ondernemen | Onderwerp | EZ, EL&I

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051