Belgische Federale Overheid



België neemt deel aan de Europese Antibioticadag

Datum: 17 november 2010

De Europese dag voor de bewustmaking van het verantwoorde gebruik van antibiotica vindt elk jaar plaats op 18 november. België lanceert dit jaar op die dag opnieuw een nationale campagne. Bovendien plant ons land een zitting in het Europese Parlement over het antibioticagebruik in het kader van haar voorzitterschap.

Gebruik antibiotica op verantwoorde wijze

De Europese Antibioticadag creëert één keer per jaar de gelegenheid om het publiek bewust te maken van het gevaar voor de volksgezondheid van de resistentie tegen antibiotica en van het juiste, verantwoorde en beredeneerde gebruik ervan.

De laatste gegevens bevestigen dat het aantal patiënten in de Europese Unie die besmet zijn met resistente bacteriën toeneemt en dat de resistentie tegen antibiotica een groot gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Het verantwoorde gebruik van antibiotica kan de snelle vermenigvuldiging van resistente bacteriën tegenhouden en kan ervoor zorgen dat de antibiotica efficiënt blijven voor de toekomstige generaties.

Opgelet: alleen gebruiken indien nodig

De campagne uit 2009 'Opgelet: alleen gebruiken indien nodig' wordt opnieuw verspreid, zowel bij het grote publiek (via tv- en radiospots) als bij artsen (via brochures).
Met deze campagne wil de Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) benadrukken dat antibiotica geen mythische geneesmiddelen zijn die altijd helpen en dat ze zelfs geen uitwerking meer hebben wanneer ze op een verkeerde manier worden gebruikt, bijvoorbeeld bij verkoudheden, griep of ernstige bronchitis. De campagne werkt met het beeld van een schooljongen die de hele dag zwembandjes moet dragen die hem hinderen bij elke beweging. Wanneer hij echt in het zwembad moet, zijn de bandjes lek en dus volledig nutteloos geworden.

Meerdere nationale bewustmakingscampagnes hebben al succes gekend en hebben aanleiding gegeven tot een rationeler antibioticagebruik en tot een verlaging van de resistentie tegen antibiotica.

Meer informatie vindt u op

* de campagnewebsite www.gebruikantibioticacorrect.be
* de website van de Europese Antibioticadag