TenneT


Extreme windbelasting oorzaak bezwijken masten

18-11-2010

Extreem hoge windbelasting blijkt de oorzaak van het bezwijken van vijf hoogspanningsmasten op woensdagavond 14 juli 2010 in de Achterhoek. Dat blijkt uit een expertrapport van KEMA, dat uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het uitvallen van een hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Ulft.

KEMA heeft op verzoek van elektriciteitstransporteur TenneT onderzoek gedaan naar de exacte toedracht van de gebeurtenissen in juli, toen tijdens extreme weersomstandigheden vijf hoogspanningsmasten bezweken. Hierbij is gekeken naar uiteenlopende mogelijke oorzaken, zoals mastontwerp, verborgen gebreken, fundering, onderhoud en moedwil. Voor het onderzoek heeft KEMA gebruik gemaakt van gegevens over de masten, materiaalonderzoek, getuigenverklaringen en weersgegevens.

Geen domino-effect
Volgens KEMA is een extreem harde valwind die maar zeer incidenteel in ons land voorkomt, de oorzaak geweest van het bezwijken van de masten. Daarbij kunnen excessieve windsnelheden (tot 200 kilometer per uur) worden gehaald. De krachten die hierbij ontstaan zijn ruim hoger dan de ontwerpbelasting van de masten. In de directe omgeving van de omgevallen masten was er hierdoor sprake van grote schade; onder meer een camping werd zwaar getroffen. In het onderzoek wordt tevens aangegeven dat er geen domino-effect heeft plaatsgevonden, de omvallende masten hebben dus niet andere masten meegetrokken in hun val: alle vijf masten zijn gelijktijdig omgewaaid. Dit wordt onder meer gebaseerd op de ligging van de masten na de val, allemaal haaks op de bestaande verbinding.

Veiligheid
KEMA beveelt aan te onderzoeken in hoeverre of dergelijke kortstondige, zeer lokale windbelastingen vaker zullen gaan voorkomen, onder meer door klimatologische veranderingen. Ontwikkelingen zoals veiligheid en klimaatveranderingen hebben al nadrukkelijk de aandacht bij TenneT. De elektriciteitstransporteur is, onder meer via de brancheorganisatie Netbeheerder Nederland, betrokken bij onderzoeken naar toekomstige klimatologische ontwikkelingen in ons land.

Volwaardig herstel begonnen
Door het omvallen van de masten kwam een gedeelte van de Achterhoek korte tijd zonder stroom te zitten. Via een omleiding werd die stroomvoorziening binnen een uur hersteld en binnen vier dagen had TenneT een noodlijn operationeel op de plaats van de gebeurtenissen. Inmiddels zijn in opdracht van TenneT door Liandon de voorbereidingen begonnen voor volwaardig herstel van de lijn, dat naar verwachting tot aan het eind van dit jaar gaat duren.

Downloads

Rapportage storingsonderzoek 150 kV-lijn Doetinchem-Ulft/Dale 14 juli 2010 (pdf 12,24 Mb)

Zie het origineel