Nieuw-Vlaamse Alliantie




Rampenfonds is ondergefinancierd

klok 17 november 2010

Het Rampenfonds beschikt mogelijk over onvoldoende middelen om de schadevergoedingen door de wateroverlast van afgelopen week op te vangen. Staatssecretaris Clerfayt gaf vanmiddag in de Kamer toe dat het stijgend aantal natuurrampen ertoe zal leiden dat de financiering ervan herzien zal moeten worden. N-VA-Kamerlid Peter Luykx wil dat de regering een businessplan opstelt dat rekening houdt met de toename van het aantal erkende natuurrampen. De onderfinanciering van het fonds stond vorig jaar al op de agenda bij de opmaak van de begroting.

Veertien miljoen euro

"Momenteel zit er 14 miljoen euro in het Rampenfonds", zei Clerfayt in de Kamercommissie Financiën, en hij gaf toe dat al in februari van dit jaar een interkabinettenwerkgroep het probleem bestudeerde. "Nu is het wachten op de ramingen van de schade door binnenlandse zaken, maar na de zware overstromingen van de afgelopen dagen het is mogelijk dat het Rampenfonds moet bijgespijsd worden", zei Cerfayt. Waar dat geld vandaan moet komen, is niet duidelijk, met een regering in lopende zaken.

Dat het Rampenfonds ondergefinancierd is, bleek al uit het antwoord van staatssecretaris van Begroting Wathelet op 9 februari van dit jaar op een vraag van Peter Luykx. Wathelet keurde toen de begroting van de vergoeding van de hagelschade van juli 2009 alleen goed, "op voorwaarde dat er een overleg zou worden georganiseerd met de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken om een businessplan op te stellen teneinde een oplossing te zoeken van de onderfinanciering van de Nationale Kas voor Rampenschade. Een duurzame oplossing ter zake dringt zich op." Toen al erkende de staatssecretaris expliciet dat er een probleem is met de financiering van het Rampenfonds.

Het Rampenfonds vergoedt de schade die niet verzekerd wordt door de eenvoudige brandpolis. Leefloners die zich geen brandverzekering kunnen veroorloven worden eveneens vergoed. Verder worden ook sommige goederen die niet gedekt worden door de verzekering en schade aan openbare domeingoederen door het fonds terugbetaald.

Het Rampenfonds haalt haar middelen uit de begroting van de totale BTW-ontvangsten. Een deel van de middelenbegroting wordt niet ingeschreven, maar toebedeeld aan de gemeenschappen en gewesten, de Europese Unie en de Sociale Zekerheid. Het Rampenfonds valt ook onder deze noemer. In 2006 werd eenmalig een bedrag van 26 700 000 euro gestopt. Dit bedrag komt feitelijk in de algemene pot van de BTW-ontvangsten. Sinds 2007 komt daar jaarlijks 11 860 000 euro bovenop.

Gestage toename natuurrampen

Het aantal erkende natuurrampen in België blijft stijgen. Sinds 2000 werd België door 54 rampen - vooral overstromingen - getroffen. Dat is vijf keer meer dan in de jaren negentig. Dat blijkt uit cijfers van het Rampenfonds zelf. Dat betaalde in 2006, toen de overheid tien natuurrampen heeft erkend, een recordbedrag van 19 618 156 euro uit voor 4 489 schadedossiers. Vorig jaar was dat nog 17 311 968 euro.

"Besluit: als de toekomst van het Rampenfonds gevrijwaard wil worden, dan dringt een hervorming zich op. We moeten dringend becijferen wat we nodig hebben en welke marges we moeten inbouwen", zegt Peter Luykx. Auteur(s): Peter Luykx, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be (annemie nijs n-va be)