Senternovem

18-11-2010 |

Regeling bodemkwaliteit aangepast

In de Staatscourant van 18 november 2010 staat een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit, die per 22 november 2010 inwerking is getreden. De belangrijkste wijzigingen gaan over een toetsingsregel voor PCB's en de erkenningsverplichting bij werkzaamheden onder de Waterwet. Met deze wijziging van de Regeling is weer een aantal uitvoeringsvraagstukken rondom het Besluit bodemkwaliteit opgelost en zijn enkele wetstechnische verbeteringen aangebracht. Hieronder is een overzicht opgenomen van de belangrijkste wijzigingen.

Kwalibo

* Bij ingrepen in de waterbodem (bijvoorbeeld onderhoudsbaggerwerkzaamheden) boven de interventiewaarden geldt voor de milieukundige begeleiding (protocol 6003) en de uitvoering (protocol 7003) alleen een erkenningsverplichting vanaf een hoeveelheid vanaf 1000 m3. Voor de sanering van de landbodem blijven de kwaliboverplichtingen ongewijzigd.
* Het droog zeven van (bijvoorbeeld asbesthoudende) niet toepasbare grond is onlangs onder het toepassingsgebied van de BRL 7500 gebracht. Lees meer hierover op de website van het SIKB. Om de branche in de gelegenheid te stellen aan deze verplichting te kunnen voldoen, is een overgangstermijn opgenomen voor de erkenningverplichting tot 1 juli 2011.

* De vrijstelling op de erkenningsverplichting voor ontwerp, aanbrengen en monitoren van IBC bouwstoffen is verlengd naar 31 december 2011;

* Verwijzingen naar (geactualiseerde versies van) beoordelingsrichtlijnen, protocollen en normdocumenten in bijlage C en D zijn aangepast.

Bouwstoffen

* De eis voor de vormvastheid voor cementgebonden minerale reststoffen, die worden toegepast als gebonden fundering in de GWW conform BRL 9322 blijft vooralsnog op 200 g/m^2.
* De emissiewaarde voor sulfaat in bouwstoffen blijft vooralsnog op 2.430 mg/kg.

* De tijdelijke uitzondering voor de maximale samenstellingswaarde voor minerale olie voor kunstgrasstrooisel blijft ook na 1 juli 2010 gelden.

Grond en bagger

* Om te voorkomen dat onterecht schone partijen worden ingedeeld in een slechtere kwaliteitsklasse, is de toetsingsregel aan de Achtergrondwaarden voor som PCB's aangepast. Lees hier (link naar document over toetsing van PCB's) meer over de toetsing van PCB's.
* Er is verduidelijkt dat de maximale partijgrootte bij onderzoek naar asbest 2.000 ton bedraagt.De wijze van berekenen van de somwaarde voor dioxines is toegevoegd.

* De verwijzing naar de risicomodellen Sedisoil 2.0, en Omega 7.0 is vervangen door verwijzing naar de Risicotoolbox waterbodems 2.0.

Monitoring besluit bodemkwaliteit

Met deze wijziging van de Regeling is weer een aantal uitvoeringsvraagstukken rondom het Besluit bodemkwaliteit opgelost en zijn enkele wetstechnische verbeteringen aangebracht. Lees meer over de monitoring van het Besluit bodemkwaliteit en de aanstaande evaluatie van het Besluit bodemkwaliteit op de website van Bodem+.