Kabinet legt tikkende tijdbom onder koopkracht kwetsbare ouderen

18/11/2010 09:53

Unie KBO

Den Bosch, 18 november 2010. Uit recent koopkrachtonderzoek in opdracht van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB en NVOG blijkt dat in 2011 de koopkracht van een grote groep ouderen volledig door het ijs zakt. De oorzaak is gelegen in een optelsom van ongunstige belastingmaatregelen, de stijgende eigen bijdragen in de zorg en een verdere verlaging van de AOW-toeslag. Tel daarbij de forse stijging van de zorgpremie en het niet indexeren van de pensioenuitkeringen en de tijdbom onder de koopkracht van honderdduizenden ouderen is een feit. Zo kan het gebeuren dat een tweepersoons AOW-huishouden met een klein aanvullend pensioen van ongeveer 10.000 euro per jaar en daarnaast een zorgvraag in 2011 het netto besteedbaar inkomen ziet slinken met maar liefst 44 euro per maand. En dat is fors meer dan op het eerste gezicht uit de cijfers van het Centraal Planbureau van afgelopen september valt af te leiden.

Volgens deze cijfers daalt de gemiddelde koopkracht met 0,25%. Alleen de 65-plussers met enkel AOW en zonder zorgvraag, zitten rond deze gemiddelde koopkrachtontwikkeling. De andere groepen gepensioneerden worden aanzienlijk zwaarder getroffen en voelen daarmee onevenredig zwaar de gevolgen van de economische crisis.

Vooral ouderen die veel zorg nodig hebben komen in financieel zwaar weer. Zo wordt bij het vaststellen van de eigen bijdrage voor WMO en AWBZ-zorg uitgegaan van het verzamelinkomen van 2009. En juist dat viel voor deze groep fors hoger uit door de invoering van de Wtcg. Hierdoor stijgen in 2011 de eigen bijdragen aanzienlijk, terwijl de

AOW toeslag in 2011 verder daalt. Tevens kort het kabinet op het persoonsgebonden budget en de AOW-partnertoeslag en lopen de kosten voor fysiotherapie, mobiliteitshulpmiddelen en medicijnen behoorlijk op.

De ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB en NVOG vinden de forse koopkrachtdaling van ouderen met AOW en een klein aanvullend pensioen onacceptabel. Op deze manier dragen de oudste schouders de zwaarste lasten. In een brief aan de Tweede Kamer, die vandaag wordt verstuurd, eisen de ouderenorganisaties op korte termijn passende maatregelen. De ouderenorganisaties stellen ondermeer voor om voor 65-plussers de huidige Wtcg-korting op de eigen bijdragen voor AWBZ-zorg en WMO-zorg te verhogen.