Nederland van plaats 33 naar 27 op wereldwijde Paying Taxes ranglijst

18/11/2010 10:14

PricewaterhouseCoopers B.V.

PwC: Nederlandse fiscale concurrentiepositie moet verbeterd worden

"Het ambitieniveau rondom de belastingpositie die Nederland wereldwijd en in Europa inneemt, moet omhoog. Nederland moet meer werk maken van het verbeteren van de fiscale concurrentiepositie." Dat stelt Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC bij de presentatie van het Paying Taxes 2011 onderzoek. In dit jaarlijkse onderzoek - uitgevoerd door PwC en de Wereldbank - worden de belastingdruk- en systemen van 183 landen met elkaar vergeleken. Zowel Europees als wereldwijd valt er nog veel te winnen. Volgens PwC hoort Nederland in de Europese top-5 te staan. Dat is haalbaar wanneer het aantal belastingen verminderd wordt en de uren die ondernemers kwijt zijn met het naleven van de fiscale regels omlaag gaan.

Door de belastingdruk- en systemen van 183 landen met elkaar te vergelijken, worden wetgevers geconfronteerd met de sterke en zwakke kanten van hun belastingstelsel. Met de uitkomsten van dit onderzoek wil PwC een bijdrage leveren aan de discussie over de verdere vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel. PwC vindt dat Nederland ernaar moet streven om een top-5 positie te bekleden in Europa. Op dit moment neemt Nederland in Europa de tiende plaats in als het gaat om het aantal belastingen, de negende plaats als het gaat om het aantal uren dat besteed wordt aan de naleving van fiscale regels en de veertiende plaats als het gaat om de Total Tax Rate. Gecombineerd staat Nederland hiermee net als vorig jaar op een Europese zevende plaats, maar op individuele onderdelen valt dus nog veel winst te boeken.

134 uur kwijt aan belastingen

Een Nederlandse onderneming spendeerde vorig jaar gemiddeld 134 uur aan de naleving van fiscale regels, tegenover 164 uur het jaar ervoor. Toch kunnen ondernemers in veel West- en Noord-Europese landen het met minder tijd af, waaronder Frankrijk, Groot Brittannië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Zweden. In Noorwegen is dezelfde onderneming bijvoorbeeld 87 uur kwijt aan fiscale regels. Bovendien bleef in Nederland het aantal belastingbetalingen ongewijzigd en nam de totale belastingdruk licht toe. Nederlandse bedrijven zijn gemiddeld 4 werkdagen bezig met de administratieve afhandeling van vennootschapsbelasting, 8 werkdagen met loonbelasting en sociale premies en bijna 5 werkdagen met btw.

jaarlijks aantal uren Europese ranking

Luxemburg 59 1

Zwitserland 63 2

Ierland 76 3

Estland 81 4

Noorwegen 87 5

Groot Brittannië 110 6

Zweden 122 7

Frankrijk 132 8

Nederland 134 9

Denemarken 135 10

bron PwC Paying Taxes 2011

Boonstra: "Hoewel het aantal uren dat in ons land gespendeerd wordt aan het naleven van fiscale regels afgelopen jaar met bijna 20 procent omlaag ging, moeten we niet vergeten dat we ons nog steeds in de Europese middenmoot bevinden. De overheid heeft adequaat gereageerd op de financiële crisis, bijvoorbeeld door kwartaalaangifte voor de btw mogelijk te maken en flexibel om te gaan met de verticale verliesverrekening. Maar los daarvan was 2010 een jaar waarin op belastinggebied onvoldoende gebeurde. Dit natuurlijk ingegeven door een demissionair kabinet vanaf februari met de daaropvolgende controversieelverklaring van een aantal fiscale plannen. Ik ben dan ook blij met de ambitieuze start die staatssecretaris Weekers maakt. Hopelijk kunnen we ons dankzij zijn vereenvoudigingsagenda bij de Europese kopgroep gaan voegen".

Top-5

Om een top-5 positie te bereiken moeten op drie fronten concrete stappen worden genomen: het aantal belastingen, de hoeveelheid uren die een bedrijf eraan besteedt en de hoogte van de belastingen. Belangrijk daarbij is dat een top-5 positie geen doel op zich is. "Op het moment dat we deze positie bereiken, betekent dit dat een substantiële verlaging van de administratieve lasten van ondernemers gerealiseerd is. Daarnaast is het werk van de Belastingdienst veel eenvoudiger geworden. Een must aangezien zij de komende jaren meer moet gaan doen met minder middelen. En tot slot zorgt deze positie voor en een sterke verbetering van het Nederlandse vestigingsklimaat", aldus Boonstra.

De eerste stappen richting een top-5 positie:


1. Het aantal belastingen moet omlaag. Op dit moment telt Nederland negen belastingen. Landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk hebben er respectievelijk twee, vier en zeven. De discussie moet worden gevoerd of het nog van deze tijd is dat belastingen worden geïnd door zowel de Belastingdienst als gemeenten en het waterschap. In Zweden kunnen ondernemers al hun belangrijke belastingen, zoals vennootschapsbelasting, loonbelasting, btw en onroerendgoedbelasting, in één enkele keer elektronisch voldoen


2. De belastingen moeten worden vereenvoudigd. Denk bijvoorbeeld aan het - waar eenvoudig mogelijk - omlaag brengen van het aantal vrijstellingen in de btw. Uit eerder internationaal PwC onderzoek is gebleken dat landen gebaat zijn bij zo eenvoudig mogelijke btw-regels. Dit zorgt voor een grotere efficiëntie, een kleinere tijdsbesteding (een Nederlandse ondernemer besteedt per jaar 4,5 dag aan de btw) en is minder fraudegevoelig.


3. Vereenvoudiging van de meest tijdrovende belastingen: de loonbelasting en sociale premies. Hier is de grootste tijdswinst te halen aangezien bijna de helft van de 134 uur hieraan besteed wordt. PwC is voorstander van een uniformering van het loonbegrip, waarbij voor loonheffing en premies wordt uitgegaan van hetzelfde bedrag. Hiervoor is reeds een wetsvoorstel gedaan. Daarnaast vindt PwC dat de discussie gevoerd moet worden over het fiscaliseren van de sociale verzekeringspremies.

"Nederland kan het zich niet veroorloven om stil te blijven zitten", zegt Boonstra. "Willen we een aantrekkelijk vestigingsland blijven, dan moet de administratieve lastendruk voor ondernemers omlaag. Daarnaast moet de belastingdienst de komende jaren meer gaan doen met minder mensen. Een verdere vereenvoudiging van ons belastingstelsel is eigenlijk de enige optie."

Belastingdruk

De negen verschillende belastingen waar de Nederlandse modelonderneming aan moet voldoen, leiden volgens de studie samen tot een belastingdruk van gemiddeld 40,5 als percentage van de commerciële winst, tegen 39,3 procent een jaar eerder. Nederland staat daarmee in Europa op een zeer bescheiden veertiende plaats. De lastendruk voor de vennootschapsbelasting bedraagt 20,9 procent (versus 20,7 procent een jaar eerder) en voor loonbelasting en sociale premies 17,8 procent (versus 17,3 procent een jaar eerder). De overige zes belastingen, zoals rioolbelasting en onroerendgoedbelasting, vertegenwoordigen slechts 1,7 procent van de belastingdruk.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl