Gemeente Barneveld


Eindrapport Onderzoek Sociale Samenhang Barneveld

In het afgelopen halfjaar heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek plaatsgevonden naar de mate van `sociale samenhang en leefbaarheid' in alle wijken en kernen van de gemeente Barneveld. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, is te zien als een analyse van de sociale kwaliteit in de gemeente. Het laat zien wat sterke kanten zijn en waar nog verbetermogelijkheden zijn. De belangrijkste conclusie is, dat de sociale samenhang hoog wordt gewaardeerd door de inwoners.

De belangrijkste conclusies zijn:
o De sociale samenhang in Barneveld wordt door inwoners hoog gewaardeerd (hoger dan landelijk gemiddeld).
o Er zijn in Barneveld veel sterke sociale structuren en er sprake van een grote bereidheid elkaar (binnen de eigen gemeenschap) te helpen. o Inwoners geven aan (vaker dan in Nederland gemiddeld) dat mensen in hun buurt elkaar nauwelijks kennen.
o Inwoners zijn terughoudend in het inschakelen van (professionele) hulp.
o Eenzaamheid komt regelmatig voor, zowel onder jonge als oude(re) inwoners. Er bestaan veel goede initiatieven van organisaties om eenzaamheid tegen te gaan. De samenwerking hiertussen kan nog beter worden afgestemd.
o Er wordt intolerantie geconstateerd tussen verschillende groepen in Barneveld (o.a. kerkelijk vs niet-kerkelijk, autochtoon vs allochtoon) o Bepaalde groepen in de samenleving kunnen om verschillende reden lastig(er) sociaal en maatschappelijk participeren. o Er liggen kansen voor wijkplatforms om zich, naast leefbaarheid ook (meer) in zetten m.b.t. sociale cohesie.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken en heel veel Barneveldse maatschappelijke organisaties en inwoners hebben meegewerkt. Op woensdag 17 november 2010 zijn de resultaten door het onderzoeksbureau gepresenteerd en is het rapport overhandigd aan wethouder Troost. De komende periode bekijkt de gemeente of en hoe vorm gegeven kan worden aan de aanbevelingen. Als u interesse heeft in het hele rapport, dan kunt u het downloaden via deze link.

* Eindrapport Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Barneveld 2010.pdf (1,65 MB)

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl