De Nederlandse Bank

Fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen gestegen

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 18 november 2010

Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen is in het derde kwartaal van 2010 met 2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. De stijging is vooral het gevolg van herwaarderingen op de beleggingsportefeuille, in het bijzonder op de beleggingen in aandelen. In het voorgaande kwartaal was het fondsvermogen nog met ruim 4% gedaald. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg het fondsvermogen EUR 434 miljard.

Het positieve resultaat op de beleggingsportefeuille (EUR 8,5 miljard) werd voornamelijk veroorzaakt door een winst van 3,8% op de beleggingen in aandelen. De aandelenkoersen herstelden zich in het derde kwartaal. Zo steeg de MSCI World Index met 8,8% in deze periode. De depreciatie van de Amerikaanse dollar vis-à-vis de euro van 11% had echter een drukkend effect op het aandelenrendement van de fondsen. Doordat sommige fondsen het valutarisico hadden afgedekt, boekten zij wel een winst op hun valutatermijncontracten. Op de beleggingen in obligaties werd een verlies geleden van 0,6%. Dit werd veroorzaakt door een koersverlies op bedrijfsobligaties van 2,3%. Op staatspapier werd daarentegen nog een positief rendement behaald van circa 1,4%, mede als gevolg van de verder gedaalde rente op staatsobligaties.

Beleggers legden per saldo EUR 0,6 miljard in bij de beleggingsfondsen. Zowel aandelenfondsen (EUR -0,6 miljard) als obligatiefondsen (EUR -0,4 miljard) registreerden een netto-uitstroom. De categorie overige fondsen noteerde echter een netto-instroom van EUR 1,6 miljard. Dit hing voor het merendeel samen met een herschikking van de beleggingsportefeuilles door institutionele beleggers. Zij hebben net als in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar naar verhouding meer in alternatieve fondsen (zoals grondstoffen en private equity) ingelegd.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06-524 96 900).
Mutatie fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen
---