Kema


Nederlandse procesindustrie kan twee keer zoveel energie besparen

Arnhem / Nijkerk, 18 november 2010 - De procesindustrie in Nederland kan jaarlijks twee keer zoveel energie besparen als nu het geval is. Dit zou een verdubbeling van de huidige energiebesparing in die sector betekenen van de huidige 1% per jaar tot 2% per jaar. Daarmee zou de sector voldoen aan de energiebesparingdoelstelling die is overeengekomen met de Nederlandse overheid om in 2020 30% minder energie te gebruiken dan in 2000. Voorwaarde is wel dat een drastische verandering van de werkwijze in de procesindustrie ten aanzien van energie-innovatie wordt doorgevoerd. Dit blijkt uit een onderzoek van 15 bedrijven uit de industrieketen zelf, onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA. Het onderzoek is geïnitieerd door NAP, het netwerk van de Nederlandse Procesindustrie. De procesindustrie neemt circa een kwart van het totale energieverbruik in Nederland voor haar rekening.

Bereidheid en betere samenwerking
Het devies voor meer energiebesparing in de procesindustrie is tweeledig. Ten eerste moet de procesindustrie één loket hebben waar toeleveranciers terecht kunnen om energie-innovaties onder de aandacht te brengen. Bovendien moet de procesindustrie bereid zijn om actief met energie-innovaties aan de slag te gaan. Op hun beurt moeten de toeleveranciers zich beter verdiepen in de specifieke situaties van bedrijven uit de procesindustrie om maatwerkoplossingen te kunnen bieden. Uit het rapport blijkt dat dit nog onvoldoende gebeurt. Bovendien is de procesindustrie behoudend, waardoor veel mogelijkheden tot energiebesparing onbenut blijven.

Omgaan met risico's
Ten tweede is het van belang dat risico's die samenhangen met de marktintroductie van energie-innovaties in een vroeg stadium onderkend en op een evenwichtige manier verdeeld worden over de betrokken partijen. Alleen op deze manier wordt de drempel voor een investeringsbeslissing verlaagd, de betrokkenheid van partijen vergroot en daarmee de kans op succes en herhaling gemaximaliseerd. Op dit moment komen risico's vaak op de schouders van één partij terecht, waardoor energie-innovaties de markt niet bereiken. Nieuwe verdienmodellen en actieve betrokkenheid van de toeleveringsketen kunnen een doorbraak bewerkstelligen.

Reactie Thijs Aarten, lid Raad van Bestuur KEMA: "Het valt te prijzen dat het de Nederlandse procesindustrie zelf is die het initiatief voor dit onderzoek heeft genomen. Er is veel winst te behalen op het gebied van energiebesparing. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de sector de uitkomsten van dit gezamenlijk rapport ter hand zullen nemen."

Reactie Jaap de Kleijn, directeur NAP:
"Het is onvoldoende als bedrijven alleen op eigen kracht werken aan energiebesparing. Er is veel meer te bereiken als alle bedrijven die betrokken zijn bij investeringsprojecten (owners, ingenieursbureaus, kennisinstituten, leveranciers, installatiebedrijven en aannemers) samenwerken vanaf de conceptuele fase, bij de aanbesteding en in de executiefase. Bedrijven die bij NAP zijn aangesloten, gaan met onmiddellijke ingang werk maken van de aanbevelingen in het rapport."

Rapport
Het rapport, getiteld "Process industry and energy savings, success through cooperation in the business chain" wordt op 18 november gepresenteerd tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de NAP in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het rapport is opgesteld door (in alfabetische volgorde): ABB, Aker Solutions, AkzoNobel, Bronswerk, CB&I Lummus, Corus, DSM, ECN, Essent, Hollandia, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, KEMA, Movares, Tebodin, Technische Universiteit Delft en TNO.

Over NAP
NAP (www.napnetwerk.nl) is een netwerk van bedrijven in de Nederlandse procesindustrie en stelt zich tot doel de waardeketen, bestaande uit plant owners, ingenieursbureaus en toeleveranciers, te versterken. Voor de bedrijfsvoering, de duurzame ontwikkeling en de maatschappelijke positie van de procesindustrie is het goed functioneren van de keten een absolute voorwaarde. NAP biedt de deelnemende bedrijven een kennisintensief platform voor visieontwikkeling en ideegeneratie.

Over KEMA
KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energiewaardeketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificatie. Als onafhankelijk bedrijf, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie, en fabrikanten van elektriciteitstransmissie- & distributieapparatuur, en andersoortige energieapparatuur. Bij KEMA, dat vestigingen en vertegenwoordigingen in ruim 20 landen wereldwijd heeft, werken ruim
1.700 professionals.