VU medisch centrum

OK levert recordprestatie

17 november 2010

De medewerkers van de operatiekamers gaan dit jaar een recordprestatie neerzetten. "Op 31 oktober stond de teller al op 24.533 OK-uren en we hopen dat we op 31 december op 30.000 uur uitkomen", aldus hoofd OK Kjeld Aij. "Dat zijn er 1.800 meer dan in 2009. Alle specialismen hebben dit jaar de toegewezen sessies daadwerkelijk gekregen. Sterker nog, we konden tachtig extra sessies aan de planning toevoegen."

Er zijn verschillende redenen waarom er dit jaar zoveel operaties konden plaatsvinden. In de eerste plaats noemt Kjeld Aij de personele slagkracht. "De tien Indiase OK-assistenten hebben zich ontwikkeld tot prima collega's. Het inwerken heeft langer geduurd dan we hadden verwacht, maar het loopt nu uitstekend. Ze beheersen de taal en hebben zich aangepast aan onze manier van werken."

Allround inzetbaar
In India is er veel meer personeel beschikbaar op een OK en hebben medewerkers kleinere deeltaken. "Ze moesten wennen aan ons systeem waarbij er één OK-assistent aan de tafel staat en een tweede als omloop voor de benodigde instrumenten zorgt." Op dit moment worden de Indiase OK-assistenten nog alleen in de dagdiensten ingezet. Ze beheersen ieder twee specialismen en buiten kantooruren moet een OK-assistent allround inzetbaar zijn voor acute operaties. "Volgend jaar gaan ze volledig in het rooster meedraaien."
Het personeelstekort is verder teruggedrongen door nieuwe aanwas. Gedetacheerde OK-assistenten kozen voor een vaste baan in VUmc en mensen die de opleiding hebben afgerond, willen ook hier blijven. "Maar het zijn niet alleen de OK-assistenten die dit mogelijk hebben gemaakt. Ook bij de centrale sterilisatie afdeling wordt hard gewerkt en natuurlijk is het ook aan de anesthesiologen, chirurgen, anesthesie-, logistieke- en recovery-medewerkers te danken dat we zoveel patiënten hebben kunnen helpen."

Hoog gespannen
Voor 2011 zijn de verwachtingen hoog gespannen. Aij: "Het streven is 32.000 OK-uren. Met 16 OK's zijn we dan fulltime bezet tijdens kantooruren. We zijn daarom al voorzichtig aan het nadenken over verdere uitbreiding van de OK-tijd. Patiënten zouden voor dagchirurgie graag in het weekend naar het ziekenhuis komen en natuurlijk zou het goed zijn als we de kostbare OK-ruimtes ook 's avonds gebruiken. Maar of dat mogelijk is, hangt niet alleen van de OK-medewerkers af. Ook bijvoorbeeld de laboratoria, radiologie en de zorgeenheden moeten daar hun personele bezetting op afstemmen. Na de brand heeft iedereen het werken buiten kantoortijden heel gemotiveerd opgepakt. Ik hoop dat we dit opnieuw kunnen realiseren."

Monique Krinkels
bron: Tracer